Steeds meer eigen geld bij aankoop woning

Volgens adviesbureau IG&H Consulting & Interim leggen Nederlanders steeds vaker eigen geld in bij de aankoop van een woning. Dit blijkt uit het feit dat de huizenprijzen de afgelopen tijd sterk zijn toegenomen, terwijl de gemiddelde hypotheeksom bijna gelijk is gebleven.

Hypotheken

Net als voorgaande jaren groeide de hypotheekmarkt ook afgelopen jaar minder hard. Wel is er een verandering te zien in de oorzaak: waar de afnemende groei in voorgaande jaren te wijten was aan het dalende aantal afgesloten hypotheken, speelt nu de hoogte van de hypotheken een rol.

Vorige maand werd nog bekend dat de gemiddelde huizenprijs in Nederland met 9,3 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging is niet terug te zien op de hypotheekmarkt: de totale hypotheekomzet steeg afgelopen maanden met ‘maar’ 3,8 procent. Het aantal verstrekte hypotheken nam met 2,9 procent toe en de gemiddelde hypotheeksom steeg met 0,8 procent.

Overheidsbeleid

De gestage groei van de hypotheekmarkt lijkt volgens IG&H Consulting een gevolg van overheidsbeleid. Huizenkopers mogen namelijk nog maar 100 procent van de totale woningwaarde lenen, waardoor de hoogte van hypotheken geen sterke groei kan doormaken. Bijkomende kosten moeten door de kopers zelf gefinancierd worden, wat er automatisch voor zorgt dat er meer eigen geld nodig is.

Auteur
Geplaatst
7 Nov 2018 10:31:15
Bron
AD

Delen