Premie Nationale Hypotheek Garantie omlaag

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten wordt vanaf volgend jaar goedkoper. De premie die betaald moet worden voor het afsluiten zo’n hypotheek gaat namelijk omlaag.

€290,- goedkoper

De NHG is een vangnet voor huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Een hypotheek met NHG kan afgesloten worden voor de aankoop van woningen met een maximale waarde van € 290.000,-. Om een hypotheek met NHG te krijgen betalen huizenkopers een premie over het aankoopbedrag. Deze premie staat nu vast op 1 procent, maar gaat volgend jaar omlaag naar 0,9 procent. Dit scheelt huizenkopers maximaal € 290,-.

Stabiliteit

Vereniging Eigen Huis pleit al langer voor een stabiele en lagere premie. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stemt hier nu mee in. Volgens haar moet de premie niet afhankelijk zijn van schommelingen op de woningmarkt. Zo wordt voorkomen dat de premie in slechte tijden teveel omhoog gaat en in goede tijden te laag wordt. Op deze manier blijft de woningmarkt toegankelijk.

D66 kwam met het voorstel om huizenkopers de mogelijkheid te bieden de NHG-premie weer mee te nemen in de hypotheek. Op deze manier hebben huizenkopers minder eigen geld nodig. Minister Ollongren ziet vooralsnog niets in dit idee.

Auteur
Geplaatst
31 Oct 2018 09:59:24
Bron
RTL Nieuws

Delen