In september veel minder woningverkopen dan vorig jaar

Er staan steeds minder woningen te koop in Nederland. Afgelopen september werden er in totaal 16.449 woningen verkocht, ruim twintig procent minder dan in dezelfde maand in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Starters

Met name het tekort aan starterswoningen is goed terug te zien in de cijfers van het Kadaster. Het aantal woningaankopen door mensen tussen de 25 en 35 jaar daalde met maar liefst vierentwintig procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens woningmarkt-expert Paul de Vries is er sprake van een trend: “Al een half jaar op rij zien we dat vooral Nederlanders onder de 35 jaar minder kopen.”

Twee-onder-een-kap

Van alle woningtypen namen de verkopen van twee-onder-een-kapwoningen het meest af. Hier werden er in september ten opzichte van 2017 maar liefst vierentwintig procent minder van verkocht, terwijl er in augustus nog sprake was van een stijging van 9,2 procent.

Noorden van Nederland

In de provincie Zuid-Holland werden afgelopen maand de meeste woningen verkocht en was de daling het laagst. Dat was anders in het noorden: daar nam het aantal woningverkopen juist het snelst af. In Drenthe verkocht men afgelopen september maar 494 woningen, zevenentwintig procent minder dan vorig jaar. Ook in Friesland (-26%), Overijssel (-24%) en Gelderland (-22%) liep het aantal woningverkopen flink terug.

Auteur
Geplaatst
18 Oct 2018 16:18:50
Bron
Kadaster

Delen