Huizenprijzen blijven stijgen: NHG-grens omhoog in 2019

De huizenprijzen blijven stijgen, sinds mei dit jaar liggen ze hoger dan ooit in Nederland. Hierdoor wil de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de kostengrens voor hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog gaat.

De Nationale Hypotheek Garantie

De NHG biedt een vangnet voor mensen die door bijvoorbeeld een scheiding of arbeidsongeschiktheid hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Het is een speciale hypotheekvorm waarbij de risico’s die een hypotheek met zich meebrengt zoveel mogelijk worden beperkt.

Om een hypotheek met NHG te krijgen moet een huizenkoper aan verschillende voorwaarden voldoen. De hypotheek en woningwaarde mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Deze grens is gebaseerd op de gemiddelde Nederlandse woningwaarde.

Meer hypotheken met NHG

Het Kadaster maakte afgelopen vrijdag bekend dat de gemiddelde Nederlandse huizenprijs in de maand augustus €294.203,- bedroeg, een stijging van ruim negen procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De stichting WEW wil nu dat de kostengrens voor NHG ook omhoog gaat, van €265.000,- naar €290.000,-. Als een huizenkoper energiebesparende maatregelen treft is de kostengrens hoger: deze stijgt van €280.900,- naar €307.400,-. De nieuwe voorwaarden zullen ervoor zorgen dat meer hypotheken in aanmerking komen voor NHG.

Nog niet definitief

Het is nog niet definitief dat de grens voor NHG omhoog gaat. Het voorstel van stichting WEW moet eerst nog goedgekeurd worden door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Auteur
Geplaatst
25 Sep 2018 14:22:54
Bron
Financieel Dagblad

Delen