Taxateurs onder druk gezet door hypotheekverstrekkers, woningwaardes worden steeds hoger ingeschat

Banken, hypotheekadviseurs en consumenten zetten taxateurs onder druk om de waarde van koopwoningen zo hoog mogelijk in te schatten. Deze druk zorgt ervoor dat het voor veel taxateurs lastig is om onafhankelijk te blijven opereren.

Ongezond systeem

Uit een rondgang van Trouw blijkt dat vooral hypotheekadviseurs degenen zijn die taxateurs proberen te beïnvloeden. Zij fluisteren de taxateurs in welke woningwaarde gewenst is. Wie een huis wil kopen krijgt alleen een hypotheek als er een taxatierapport is ingediend. Blijkt de woningwaarde lager dan het geboden bedrag? Dan moet de huizenkoper het verschil zelf ophoesten. Banken, hypotheekadviseurs en kopers zijn dus allen gebaat bij een hoog ingeschatte woningwaarde.

Oneerlijke concurrentie

Volgens Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsorganisatie VBO, worden te kritische taxateurs zelfs benadeeld. “Nota’s worden niet betaald en opdrachtgevers trekken zich terug,” aldus van der Ploeg. Ook hebben banken lijsten van taxateurs waar zij het liefst mee werken. Volgens de banken doen ze dit om de kwaliteit te waarborgen, maar van der Ploeg stelt dat het wel degelijk gedaan wordt om de woningwaardes op te krikken.

De gevolgen

Volgens Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, duwen de taxateurs die bezwijken onder de druk de huizenprijzen flink omhoog. Makelaars en verkopers nemen de getaxeerde woningwaarde namelijk als uitgangspunt voor de vraagprijs. Als de woningwaarde te hoog is vastgesteld, worden de vraagprijzen ook hoger. Het gevolg: te hoge hypotheken en woningen die onder water komen te staan.

Auteur
Geplaatst
18 Sep 2018 14:28:20
Bron
Trouw

Delen