Lokale partijen willen af van de ‘boete op zonnepanelen’

Iets goeds voor het milieu doen en ervoor gestraft worden: het is in veel Nederlandse gemeenten de realiteit. Door de plaatsing van zonnepanelen worden woningen meer waard, waardoor de onroerendezaakbelasting (OZB) stijgt. Veel lokale partijen willen nu af van deze ‘zonnepanelen boete’.

Extra kosten

Zonnepanelen: ze zijn goed voor het milieu en ook nog eens kostenbesparend. Er lijken dus alleen maar voordelen aan te zitten, maar niets is minder waar. Door de plaatsing van zonnepanelen kan een woning maar liefst duizenden euro’s meer waard worden. Het gevolg hiervan is dat huizenbezitters meer OZB moeten gaan betalen. Niet in alle gemeenten zorgt de plaatsing van zonnepanelen automatisch voor een verhoging van de ozb. In Delft, Haarlemmermeer, Capelle aan den IJssel en Emmen is de zogenaamde ‘boete op zonnepanelen’ in ieder geval wel aan de orde.

De rechter oordeelt

Een inwoner van Emmen met twintig zonnepanelen op zijn dak was zo boos over de extra belasting, dat hij naar de rechter stapte. Deze stelde hem in het ongelijk. Volgens de rechter zorgen zonnepanelen wel degelijk voor een stijging van de woningwaarde, waardoor gemeenten ze mogen laten meetellen bij de bepaling van de OZB. In het geval van de Emmenaar ging het om ruim €3.000,- extra belasting, maar in veel gevallen gaat het om een stuk minder.

Boosheid

De ‘zonnepanelen boete’ roept veel boze reacties op van lokale partijen. Auke Oldenbeuving, fractievoorzitter van het CDA in Emmen wil dat de ‘zonnepanelen boete’ wordt afgeschaft: “We willen graag dat mensen hun huis verduurzamen. We hebben zelfs een gunstige lening voor zonnepanelen in het leven geroepen. Dan moet je dat niet via de achterkant weer terug gaan halen door er belasting op te heffen.” Niet alleen in Emmen winden lokale partijen zich op over de kwestie, ook in Haarlemmermeer, Capelle aan den IJssel en Delft hebben partijen om opheldering bij het gemeentebestuur gevraagd.

Andere mogelijkheden

Wie het niet ziet zitten om extra belasting te gaan betalen, maar toch wil overstappen op zonne-energie heeft nog andere mogelijkheden dan zonnepanelen op de eigen woning te laten plaatsen. Een optie is om zonnepanelen op een zonnepark te huren, welke vaak in het bezit zijn van energiebedrijven. De energie afkomstig van deze zonnepanelen wordt dan via een speciaal systeem naar de woning van de huurder geleid.

Auteur
Geplaatst
12 Sep 2018 12:13:02
Bron
AD

Delen