Verschil op de woningmarkt tussen Randstad en andere gebieden steeds groter

De crisis

In 2008 zorgde de bankencrisis, de huizenmarktcrisis in de VS en de eurocrisis voor een crisis op de Nederlandse woningmarkt. De huizenprijzen daalden en veel mensen kregen hun woning met moeite verkocht. Ook kwamen veel huizen onder water te staan: mensen sloten een hogere hypotheek af dan dat hun huis momenteel waard is. In 2013 bereikte de Nederlandse huizenmarkt haar dieptepunt: er werden toen maar 110.000 woningen verkocht, terwijl dit er in 2007 nog 200.000 waren.

10 jaar later

Nu, 10 jaar na het begin van de crisis, gaat het bergopwaarts met de woningmarkt. De vraag naar woningen blijft toenemen, waardoor er een tekort aan woningen dreigt. De toenemende vraag heeft ook invloed op de huizenprijzen, welke de pan uit reizen. De gemiddelde huizenprijs ligt momenteel weer op het niveau van 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote verschillen

Toch gaat het niet overal in Nederland zo goed met de huizenmarkt. De positieve verhalen gaan vooral over de Randstad, andere gebieden in Nederland blijven nog altijd achter. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn de huizenprijzen hoger dan in 2008, in andere provincies is dit nog lang niet het geval. In Drenthe, de slechtst scorende provincie, liggen de huizenprijzen momenteel 6,8 procent lager dan in 2008. Dit in tegenstelling tot Noord-Holland, waar de prijzen maar liefst 13,7 procent boven die van 2008 liggen.

De oorzaak

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, worden de verschillen grotendeels veroorzaakt door de blijvende groei van de grote steden in de Randstad. De grote steden blijven maar groeien, terwijl de rest van Nederland achterblijft. Hierdoor wordt het verschil steeds groter.

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid bij de TU Delft, stelt dat er sprake is van een zogenoemd ‘rimpeleffect’, waarbij de prijsstijging die begon in Amsterdam en Utrecht langzaam uitwaaiert naar andere gebieden. “Het herstel gaat buiten de Randstad misschien minder snel, maar het is wel dezelfde beweging”, aldus Boelhouwer tegen NU.nl.

Auteur
Geplaatst
5 Sep 2018 11:33:33
Bron
NU.nl

Delen