Code rood voor de nieuwbouwwoningmarkt: tekort aan bouwplaatsen en personeel

Bouwers en projectontwikkelaars waarschuwen voor de aanhoudende problemen op de Nederlandse woningmarkt. Vooral de nieuwbouwmarkt verdient volgens hen het predikaat ‘code rood’.

Tekorten

De beoogde 75.000 nieuwe huur- en koopwoningen per jaar gaan bij lange na niet gehaald worden. Volgens Nico Rietdijk, directeur van de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers, is dit te wijten aan de grote tekorten aan bouwlocaties en het gebrek aan personeel op de bouwplaatsen. Rietdijk spreekt van ‘code rood’. Vanwege het niet behalen van de beoogde aantallen nieuwe woningen zal de druk op de woningmarkt namelijk onverminderd hoog blijven.

Starters betalen de rekening

De verkoopprijzen van nieuwe woningen liggen dit jaar tien procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Sommige starters betalen soms zelfs vijftien procent meer ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de Thermometer Koopwoningen najaar 2018. Het aantal hypotheekaanvragen door starters in de Randstad is dan ook met twintig procent gedaald. “Als dit zo doorgaat sterft de koopstarter in de Randstad tussen nu en twee jaar gewoon uit,” aldus Rietdijk.

In het eerste halfjaar van 2018 verkochten woningbouwers en projectontwikkelaars bijna vier procent minder nieuwe koopwoningen dan vorig jaar. Deze daling komt volledig voor rekening van de eengezinswoningen, de verkoop hiervan daalde met maar liefst zes procent. De verkoop van appartementen steeg in dezelfde periode wel met vier procent, maar omdat het aanbod hiervan veel lager is kon dit de totale daling van woningverkopen niet voorkomen.

Nieuwe prognose

Vanwege de slechte cijfers heeft NVB haar jaarprognose voor 2018 inmiddels bijgesteld. In plaats van de beoogde 36.000 nieuwe koopwoningen verwacht NVB dat er 34.000 nieuwe koopwoningen verkocht worden. “Deze verkoopdaling is allesbehalve een hoopvol signaal en onderstreept de noodzaak van verstandig en gecontroleerd ingrijpen op de woningmarkt,” aldus Rietdijk.

Auteur
Geplaatst
23 Aug 2018 11:50:05
Bron
Het Parool, Telegraaf

Delen