Goedkope Belgische huizen in trek bij Brabanders

De huizenprijzen gaan door het dak. Niet alleen in de Randstad, ook in het zuiden van het land worden de prijzen steeds hoger. Brabantse huizenkopers nemen daarom steeds vaker een kijkje bij onze zuiderburen.

Voor de helft van de prijs

Volgens makelaars in de grensregio is de belangstelling van Nederlanders in huizen over de grens vooral de afgelopen maanden sterk toegenomen. “Je krijgt daar wat meer voor je euro's”, aldus Randy Gelton van makelaardij Steverink in Breda. Gelton werkt sinds een half jaar samen met een Belgische makelaar. “Wij hebben bijvoorbeeld een huis in België te koop staan voor vijf ton. Als dat in het Markdal in Breda zou staan, zou het meer dan een miljoen kosten”, vertelt hij aan het AD.

De crisis

De belangstelling van Nederlanders in huizen in België is niets nieuws. “Voor de crisis, in de jaren negentig tot 2006, werden er heel frequent huizen verkocht in België aan Nederlanders”, laat makelaar Stijn Adams van De Boer & Partners in Hoogstraten weten aan het AD. “Toen kwam de crisis en nam het aantal verkopen af. Sinds de laatste maanden zien we weer meer belangstelling van over de grens. Als ik het goed begrijp komt dat vooral door het opdrogen van het kwalitatieve aanbod in Breda. Vanuit Meersel of Meerle is het ook maar tien tot vijftien minuten naar Breda en het scheelt de helft in prijs.”

Reken je rijk

Willan van Geloven, van oorsprong Tilburger, verhuisde in 1999 naar België. “Het was toen véél aantrekkelijker om in België te kopen dan in Nederland, en dat is nog steeds zo”, aldus Van Geloven. De keuze van Van Geloven om in België te gaan wonen kwam in de eerste plaats door financiële redenen. Toch was ook het woningaanbod van invloed. “Het gemiddelde huis in Nederland is een rijtjeshuis. Daardoor is Nederland veel meer een eenheidsworst op huizengebied. Rijtjeshuizen in België zijn meestal sociale huurwoningen. In België koop je een stuk grond en ga je bouwen.”

Auteur
Geplaatst
24 Jul 2018 12:10:13
Bron
AD.nl

Delen