In 40 jaar aflossen: ‘hypotheek op maat’ maakt intrede

De concurrentiestrijd tussen hypotheekverstrekkers maakt de woningmarkt voor woningzoekenden steeds toegankelijker. Zo ontstaan er nieuwe hypotheekvormen waardoor er meer keuze is voor de consument.

Looptijd van 40 jaar

Bij verzekeraar ASR kunnen starters vanaf volgende maand kiezen voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, 10 jaar langer dan de huidige maximale aflosperiode. Daarmee worden de maandelijkse lasten voor starters flink teruggeschroefd. “Starters hebben behoefte aan meer flexibiliteit in hun lasten”, zegt Petra Jansen op de Haar, directeur van ASR, tegen het Financieele Dagblad. Dat komt omdat beginners op de woningmarkt vaak nog niet beschikken over eigen vermogen of een riant salaris, maar wel vaak hoge maandlasten hebben door de kosten van kinderopvang of het aflossen van een studieschuld.

De nieuwe hypotheekvorm zorgt er echter niet voor dat starters gemakkelijker aan een woning komen in de oververhitte woningmarkt, want het maximale leenbedrag blijft bij de nieuwe hypotheekvorm wel gelijk.

Andere alternatieven

Ook voor senioren zijn er de afgelopen jaren nieuwe hypotheekvormen ontstaan. Woningbezitters die hun woning geheel of voor een groot deel hebben afgelost, kunnen de overwaarde van hun woning bijvoorbeeld verzilveren. En het Woonfonds van Achmea speelt in op de huidige markt met de Familiehypotheek, waarmee een deel van de woning of een huisje op het terrein mag worden verhuurd.

Toekomstbestendige hypotheekvormen

Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop, is blij met de opkomst van nieuwe hypotheekvormen. 'Veel geldverstrekkers kozen tijdens de crisis op de woningmarkt voor heel veilige standaardhypotheken. 'Hypotheken zijn hierdoor lange tijd niet meegegaan met de ontwikkelingen in de maatschappij, zoals het feit dat we langer door moeten werken', zegt Hagedoorn. Dat zorgt ervoor dat het niet meer per se noodzakelijk is om een hypotheek binnen 30 jaar af te lossen.

Concurrentiestrijd

Bovendien is de markt flink aangetrokken, waardoor er steeds meer nieuwe hypotheekverstrekkers toetreden. Dat zorgt voor toenemende concurrentie: waar de drie grootste banken eerst ruim driekwart van de markt in handen hadden, hebben alle banken samen volgens adviesbureau IG&H inmiddels nog maar 65% van de markt. Nieuwe hypotheekverstrekkers gaan de concurrentie aan door onder andere een aantrekkelijke rente en gunstige voorwaarden. Maar nog niet op innovatie. Dat gat in de markt zorgde voor de intrede van de ‘hypotheek op maat’, zoals de lening met aflossingstijd van 40 jaar.

Toekomstmuziek

Toch kan het volgens Jansen op de Haar nog wel even duren voordat die concurrentiestrijd op een hoogtepunt is. Het is niet eenvoudig om een nieuwe hypotheekvorm te introduceren. Zo kostte het ASR ruim 1,5 jaar om overeenstemming te bereiken met de Belastingdienst, omdat er slechts 30 jaar hypotheekrente mag worden afgetrokken. 'Als je echt iets nieuws in de markt wilt zetten, kost dat gewoon veel tijd en moeite', aldus Jansen op de Haar.

Auteur
Geplaatst
14 May 2018 12:23:57
Bron
Het Financieele Dagblad

Delen