Nieuwbouw zorgt voor stijging woningverkopen

De stijging van het aantal woningverkopen in het eerste kwartaal van 2018 is volledig toe te schrijven aan nieuwbouwwoningen: het aantal verkopen steeg met 45 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal verkopen van bestaande woningen nam echter met 2 procent af.

Dalend aantal verkopen

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie Dynamis. In totaal werden er in het eerste kwartaal van 2018 59.500 woningen verkocht (+5%). Een op de vijf daarvan was een nieuwbouwwoning.

Ondanks de stijging van het aantal woningverkopen blijft het aanbod echter sterk achter op de groeiende vraag van kopers. Het totaalaanbod van koopwoningen daalt bovendien nog steeds. In Nederland staan nog zo’n 81.500 woningen te koop; een derde minder in vergelijking met een jaar geleden. En ondanks dat er steeds meer woningen worden bijgebouwd, is dat onvoldoende om de landelijke daling van het aantal koopwoningen op te vangen.

Grote regionale verschillen

In een kwart van alle gemeentes werd er zelfs een daling van het aantal verkopen gemeten. Dat komt omdat er in sommige regio’s minder nieuwbouwprojecten worden gerealiseerd dan in anderen.

In Noord-Brabant werden er relatief gezien de meeste nieuwbouwwoningen verkocht: 23% van het totaalaanbod kwam voort uit nieuw opgeleverde huizen. Ook in Gelderland (22%) en Zuid-Holland (20%) waren de percentages fors. Groningen bleef daarentegen juist flink achter: slechts 9 procent van alle verkochte woningen waren afkomstig uit nieuwbouw.

Auteur
Geplaatst
26 Apr 2018 15:51:09
Bron
Dynamis

Delen