Ontwikkeling van huizenprijzen is voorspelbaar

Hoeveel risico lopen huizenkopers dat hun woning in de toekomst een stuk minder waard is? Albert Teye, promovendus aan de TU Delft, deed onderzoek naar de ontwikkelingen op de Nederlandse woningmarkt om antwoord te vinden op die vraag. De conclusie is duidelijk: de ontwikkeling van huizenprijzen is best te voorspellen. Daarmee kan het financiële risico voor huizenkopers in de toekomst kleiner worden gemaakt.

Passende maatregelen in de toekomst

Huizenprijzen in Nederland hangen met elkaar samen, ontdekte Teye in zijn onderzoek. Met name Noord-Holland is op de Nederlandse huizenmarkt de kartrekker: al voor de crisis had een stijging of daling van de prijzen invloed op de prijsontwikkeling in de rest van Nederland, met uitzondering van Zeeland. De huizenmarkt in regio Amsterdam blijkt bovendien een grote invloed te hebben op de prijsontwikkeling in Utrecht.

Binnenstedelijke trend

Ook over prijzen binnen steden is het een en ander te voorspellen. In de centrumwijken van grote steden stijgen de prijzen volgens Teye altijd veel harder dan in de buitenwijken. “Deze kennis kan beleidsmakers in de toekomst mogelijk helpen om op tijd maatregelen te nemen om te voorkomen dat onrust op de woningmarkt ontstaat”, zegt Teye.

Verzekering voor waardedaling

De risico’s voor huizenbezitters kunnen naast beleidsmaatregelen volgens Teye ook worden weggenomen middels een verzekering. Zo’n verzekering bestaat nog niet in Nederland, terwijl het huizenbezitters kan beschermen tegen verlies van waarde bij verkoop. Daarmee wordt voorkomen dat een woningbezitter met een enorme restschuld achterblijft als de huizenmarkt deels instort.

Financiële crisis

Dat gebeurde wel in 2007/2008, toen de financiële crisis begon. Huizen werden een stuk minder waard en bezitters zagen hun vermogen verdampen. Huizen stonden bovendien vaak flink onderwater. “De overheid wilde de huizenmarkt stimuleren, maar de vraag was hoe. Er bestond weinig onderzoek naar de manier waarop huizenprijzen zich in Nederland ontwikkelen en de risico’s die daarbij horen. Ik heb die vraag opgepakt”, aldus Teye.

Auteur
Geplaatst
29 Mar 2018 13:15:58
Bron
CBS

Delen