Huizenprijzen opnieuw door het dak

De prijzen van koopwoningen in Nederland stegen in februari dit jaar gemiddeld met maar liefst 9,5 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2017. Een dergelijke prijsstijging werd voor het laatst gemeten in 2001. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op jaarbasis stegen de prijzen het afgelopen jaar explosief. De stijging van 8,8 procent was de grootste in zestien jaar.

Hoogtepunt sinds crisis

De huizenprijzen zitten sinds juni 2013 in de lift en stegen sinds dat moment met ruim 26 procent. De vorige piek in de huizenprijzen lag in 2008, vlak voordat de crisis in Nederland begon. Op dit moment zijn woningen gemiddeld nog één procent goedkoper dan op het vorige hoogtepunt.

Meer vraag dan aanbod

De verschuiving in gemiddelde vraagprijs wordt voor een groot deel bepaald door de enorme vraag naar koopwoningen tegenover het relatief kleine aanbod. Bovendien neemt het aantal te koop staande woningen al ruime tijd af. In januari van dit jaar werden er bijvoorbeeld 6 procent minder woningen verkocht dan een jaar geleden, terwijl de vraag juist groter was. Vooral in de grote steden groeit de vraag, stijgen de prijzen en daalt het aanbod.

Auteur
Geplaatst
21 Mar 2018 16:40:32
Bron
NOS, CBS

Delen