Recordaantal huizen verkocht in het vorige kwartaal

In het vierde kwartaal van 2017 is er een recordaantal woningen verkocht. Ruim 66 duizend woningen veranderden van eigenaar. Dat blijkt uit het onderzoek van het CBS en het Kadaster. De totale verkoopwaarde? Ruim 18 miljard euro.

Ook in het derde kwartaal van 2017 werden er een recordaantal huizen verkocht. Toen werden er ruim 61.000 woningen verkocht.

Verschil in cijfers

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) berichtte andere cijfers over het afgelopen kwartaal. Volgens de makelaarsvereniging daalde het aantal woningverkopen juist het afgelopen kwartaal. De NVM baseert de cijfers echter op het moment dat dat een koopcontract wordt ondertekend, terwijl het CBS de data van het Kadaster aanhoudt. Het Kadaster registreert transacties van koopwoningen pas als de notaris deze laat inschrijven.

Minder woningen te koop

De twee achtereenvolgende records van het CBS zijn opvallend, omdat de woningmarkt steeds krapper wordt. De vraag naar woningen groeit, terwijl het aantal woningen dat te koop komt steeds kleiner wordt. Als gevolg daarvan stijgen de prijzen hard.

Vorig kwartaal nam de gemiddelde verkoopprijs met 8 procent toe ten opzichte van het vierde kwartaal van 2016. In Noord-Holland stegen de prijzen zelfs met 10,5 procent. Dat komt voor een groot deel door prijsstingingen in Amsterdam. Een koopwoning in Amsterdam kost gemiddeld €415.000.

Gemiddelde landelijke verkoopprijs stijgt

Landelijk ligt de gemiddelde verkoopprijs een stuk lager: €268.000. Naar verwachting stijgen de verkoopprijzen dit jaar met gemiddeld 6 tot 7 procent. Daarmee zou de gemiddelde verkoopprijs in Nederland boven het piekniveau van 2008 uitkomen. Op dit moment liggen de prijzen daar nog 3 procent onder.

Auteur
Geplaatst
22 Jan 2018 11:58:02
Bron
CBS, Kadaster

Delen