Huis kopen in 2018 tienduizenden euro’s duurder dan in 2016

De storm die op de woningmarkt woedt gaat voorlopig nog niet liggen, voorspellen experts. Sterker nog: de huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met minimaal zes procent, zo blijkt uit de Woningmarktmonitor van de ABN Amro. Als de hypotheekrentes ook gaan stijgen – iets wat naar verwachting ook niet lang meer op zich laat wachten – dan hebben huizenkopers tienduizenden euro’s extra eigen geld nodig om een woning te kunnen kopen.

Stijgende vraagprijzen

De gemiddelde vraagprijs van koopwoningen loopt op en het maximale leenbedrag wordt ieder jaar teruggeschroefd. Huizenkopers zonder eigen geld zijn daarmee kansloos op de woningmarkt. Tegelijkertijd blijft de loonstijging relatief matig, voorspelt het Centraal Planbureau.

Gat tussen maximale hypotheek en gemiddelde huizenprijs wordt groter

Om een goed beeld te krijgen van de omvang van het probleem van kopers op de woningmarkt, maakte Business Insider in samenwerking met Van Bruggen Adviesgroep een berekening voor de maximale hypotheek in de afgelopen drie jaar. Daarbij werd er uitgegaan van een gezin met tweeverdieners met een inkomen van 1,33 keer modaal.

Wat blijkt? Het gat tussen het maximale leenbedrag en de gemiddelde huizenprijs wordt groter. Waar het verschil tussen de maximale hypotheek en de gemiddelde huizenprijs in 2016 €13.200 was en in 2017 €38.100, voorspellen de partijen voor 2018 een gat van €59.330. In andere woorden: een tekort van ruim 22 procent.

Goedkopere woningen geen alternatief

Een goedkopere woning zoeken is in theorie een goed alternatief, maar in de praktijk blijkt ook dit onmogelijk. De krapte op de woningmarkt zorgt voor prijsstijgingen en voor biedingen ver boven de vraagprijs. Zo’n 40 procent van alle woningen wordt tegenwoordig verkocht voor meer dan de vraagprijs. Ook beleggers drijven de prijzen op, waardoor aspirant-kopers achter het net vissen. Voorlopig zien experts het tij dan ook niet keren. Ook 2018 wordt geen gunstig jaar voor woningkopers.

Auteur
Geplaatst
18 Jan 2018 14:20:45
Bron
ABN Amro, Business Insider, Van Bruggen Adviesgroep

Delen