Starters stellen koopwoning gedwongen uit

Bijna de helft van alle starters heeft de zoektocht naar een koopwoning uitgesteld, blijkt uit het Woonbericht van de ING. Door schaarste op de woningmarkt lukt het hen niet om een woning te vinden die bij hun budget past. Van alle starters die wel op zoek zijn, heeft ruim driekwart last van de krappe woningmarkt.

Eisen bijgesteld

Om toch een woning te kunnen kopen, heeft een deel van de starters zelfs hun eisen bijgesteld. Zo gaan veel starters op zoek naar kleinere woningen, kijken ze naar andere buurten en stellen ze het aankoopbedrag naar boven bij. Een deel van de woningschaarste in het starterssegment is toe te schrijven aan beleggers. Veel beleggers kopen woningen in het goedkopere segment op om ze na een renovatie weer in het duurdere segment te verhuren. Elf procent van alle starters geeft aan weleens te zijn overboden door een belegger.

Huizenprijzen blijven stijgen

Het overgrote deel van de woningschaarste is echter toe te schrijven aan de stijgende huizenprijzen. Daardoor zijn er steeds minder woningen beschikbaar die passen binnen een beperkt budget. In november waren de huizenprijzen 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De toename is gelijk aan de stijging in oktober, toen de hoogste prijsstijging in 16 jaar tijd werd gemeten.

Vertrouwen gelijk gebleven

Ondanks de slechte positie van starters is het vertrouwen in de woningmarkt het afgelopen kwartaal niet gedaald. Over de hypotheekrente zijn woningzoekers zelfs positief. Ook woningverkopers zijn tevreden met hoe de woningmarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Huizenbezitters verwachten hun woning snel te kunnen verkopen. Sinds 2009 waren huizenverkopers niet meer zo positief als nu.

Auteur
Geplaatst
21 Dec 2017 16:47:31
Bron
ING, Amweb

Delen