Woningmarkt piekt: 75% van de woningen met enorme winsten verkocht

De berichtgeving over de woningmarkt deed het de afgelopen maanden al vermoeden: 2017 was een zeer gunstig jaar voor woningverkopers. Ruim 75 procent van de woningen werd met een flinke winst verkocht. Gemiddeld lag de verkoopsom ruim € 32.000 boven de prijs waarvoor het huis werd aangekocht. Dat blijkt uit cijfers van databedrijf Calcasa.

Noord-Holland is koploper

Vooral woningverkopers in Noord-Holland zagen hun woning de afgelopen jaren in prijs stijgen, met Amsterdam als koploper. Daar werden woningen voor gemiddeld €131.000 meer verkocht dan waarvoor een woning werd aangekocht. Ook in Utrecht stegen woningen flink in waarde. Woningeigenaren maakten daar gemiddeld €68.000 euro winst.

Virtuele waardestijging

Ook woningeigenaren die hun woning niet willen verkopen zagen hun vermogen op papier toenemen. Volgens Calcasa stegen bijna alle woningen (96%) het afgelopen jaar in waarde. Ruim de helft van alle woningen staat zelfs op een virtuele winst van 20 procent. Dat komt neer op een gemiddelde winst van €43.000. Bij een kwart van de woningen is de virtuele winst zelfs meer dan een ton.

2008

Toch kunnen nog niet alle woningeigenaren opgelucht ademhalen. Woningen die in 2008 werden aangekocht, daalden in de jaren daarna flink in waarde. Veel woningen zijn nu nog steeds niet op hun oude prijsniveau. De helft van alle woningen die in 2008 werden gekocht, werd dit jaar met winst weer van de hand gedaan. De overige woningeigenaren leden echter verlies. In Gelderland verloren woningeigenaren die hun woning in 2008 kochten zelfs gemiddeld €13.000.

Auteur
Geplaatst
29 Nov 2017 15:19:03
Bron
Amweb

Delen