Bij wie ligt de oplossing voor het woningprobleem?

Stijgende huizenprijzen, schaars aanbod en hoge hypotheekschulden: het zijn problemen die allemaal kunnen worden opgelost door bij te bouwen, zeggen verschillende experts. Maar zo simpel als het in theorie klinkt, zo lastig blijkt het in de praktijk.

Om de overspannen woningmarkt te verlichten, zijn er volgens makelaarsvereniging NVM op korte termijn zo’n 200.000 woningen nodig. Een deel daarvan kan worden gerealiseerd door kantoorgebouwen een andere bestemming te geven. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, kan dit op korte termijn zo’n 30.000 tot 40.000 woningen opleveren. Maar dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat.

Geen snel medicijn

Bijbouwen is geen snel medicijn: het tempo waarin woningen worden gerealiseerd, ligt al jarenlang veel te laag. Daarnaast lijkt niemand echt verantwoordelijkheid te nemen om het woningvraagstuk op te lossen, zeggen de experts. “Het lijkt wel of de landelijke politiek een blinde vlek heeft gekregen voor de woningmarkt”, zegt Boelhouwer tegen het NRC. “Politici laten het over aan de markt, maar die gaat dit niet oplossen.”

Rol voor het Rijk

Het Rijk zou daarin een veel prominentere rol moeten innemen, vinden de experts. Zo kan het Rijk gemeentes meer bij de oplossing betrekken en hen stimuleren, vindt Johan Conijn, hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. “Denk aan gemeentelijke investeringen in nieuwbouwlocaties, maar ook de bevoegdheid om zelf beleid te maken en het wegnemen van belemmeringen voor de bouw van middeldure huurwoningen”, zegt Conijn.

Plannen van Rutte

Ook nieuwe plannen van het kabinet-Rutte III kunnen bijdragen aan een gezondere woningmarkt. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Commissie zijn maatregelen als het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek zelfs noodzakelijk om de Nederlandse economie gezonder te maken. In tijden van financiële crisis kan de enorme hypotheekschuld namelijk voor nog meer problemen zorgen.

Effectieve maatregelen

Hoewel maatregelen als het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het verlagen van de loan-to-value-ratio niet populair zijn onder woningbezitters of woningkopers, zijn de maatregelen volgens experts wel effectief. Bovendien worden de maatregelen op dit moment minder hard gevoeld, zegt Boelhouwer. “Omdat de hypotheekrente nu laag is, zijn de gevolgen van het afbouwen van de aftrek relatief klein”, aldus Boelhouwer.

Auteur
Geplaatst
17 Nov 2017 13:32:00
Bron
NRC

Delen