Steeds meer huiseigenaren verbouwen of verduurzamen

Verbouwen en verduurzamen: steeds meer huizenbezitters sluiten er een tweede hypotheek voor af of sluiten hun huidige hypotheek over. Uit cijfers van de Hypotheekshop blijkt dat het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek de afgelopen vijf jaar is gestegen van iets meer dan 1.000 in 2012 naar 17.500 het afgelopen jaar.

Vertrouwen in economie

Volgens Mark de Rijke, directeur van de Hypotheekshop, heeft de explosieve stijging van het aantal tweede hypotheekaanvragen vooral te maken met een groeiend vertrouwen in de economie, de waardestijging van woningen, de lage rentestand en de krapte op de woningmarkt. “Veel woningen hebben langere tijd onder water gestaan en zijn nu weer in waarde gestegen. Daarnaast is het aanbod van woningen aan het opdrogen”, zegt De Rijke tegen BNR Nieuwsradio. Omdat het voor veel mensen lastig is om een nieuwe woning te vinden die voldoet aan alle eisen, kijken veel huizenbezitters naar alternatieven.

Verbeteringen aan de woning

Een van die alternatieven is verbouwen: “De meeste huizenkopers kiezen voor het vergroten van de woning met bijvoorbeeld een dakkapel, een aanbouw of opbouw. We zien ook steeds meer verduurzaming. Het gaat daarbij vooral zonnepanelen, warmtepompen en isolatie van daken en muren”, aldus De Rijke. Volgens hem zijn dit type verbouwingen vooral populair omdat de ruimte in of de waarde van de woning ermee toeneemt. “Maar ook luxe verbouwingen zien we veel, zoals een nieuwe keuken of een andere badkamer.”

Stijgende verbouwingskosten

Ook in de bouw is de grote vraag naar verbouwingen terug te zien. De aantrekkende woningmarkt en de grotere vraag naar verbouwingen zorgt ervoor dat veel aannemers hun uurtarief verhogen. “Het is de wet van vraag en aanbod”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) tegen het Algemeen Dagblad. “In de crisisjaren zijn de tarieven van aannemers flink gedaald. Nu is het andersom.” Een verbouwing kan hierdoor soms flink duurder uitpakken dan een paar jaar terug. “Maar er is nog steeds sprake van een zelfcorrigerend vermogen”, verduidelijkt De la Porte. “Als een aannemer meer vraagt dan de concurrent, krijgt hij nog steeds de opdracht niet.”

Auteur
Geplaatst
1 Nov 2017 13:17:44
Bron
BNR Nieuwsradio, Algemeen Dagblad

Delen