Banken voorspellen verdere prijsdaling

Na de ING en de ABN Amro komt nu ook de Rabobank met een prognose voor de woningmarkt in 2013. Welke effecten zullen de komende maatregelen van de te vormen regering hebben op de woningmarkt? Wat gaat er gebeuren met de huizenprijzen, blijven de prijzen nog dalen en zo ja, voor hoelang nog?

Gevolgen hypotheekrenteaftrek

ING en ABN Amro waren in verschillende mate pessimistisch over de huizenprijzen in 2013. Zo dacht ING dat de prijzen zouden blijven dalen met 5%, ABN Amro gaat zelfs uit van een verdere prijsdaling van maar liefst 8%. De Rabobank lijkt een stuk optimistischer en rekent op een prijsdaling in 2013 van 4%. ING en ABN Amro verwachten dat de beperking van de hypotheekrenteaftrek grote gevolgen zal hebben voor de waarde van de koopwoningen. Nieuwe huiseigenaren zullen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek vanaf 2013 deze binnen 30 jaar moeten aflossen, dus geen aflossingsvrije hypotheken meer. Dit betekent dat de maandelijkse lasten beduidend zullen stijgen. Vooral starters lijken geraakt te worden door deze maatregel, terwijl bestaande woningbezitters buiten schot blijven. Opmerkelijk, want juist de starters zijn nodig om de woningmarkt weer enigszins in beweging te krijgen. Volgens ABN Amro heeft dit tot gevolg dat het aantal verkopen in 2013 drastisch zal verminderen, vandaar hun pessimistische prognose van 8%.

Rabobank enigszins positief

De Rabobank denkt echter dat starters zich niet zullen laten tegenhouden door het vooruitzicht op hogere maandlasten. Ook denkt de Rabobank dat de negatieve effecten van bijvoorbeeld het Lente-akkoord al zijn verwerkt in de huidige prijsdalingen. Reden voor de Rabobank om de prognose bij te stellen naar 4%. Natuurlijk is nog onduidelijk welke effecten de bezuinigingsmaatregelen zullen hebben op de breekbare woningmarkt: inkomens en pensioenen hebben het zwaar te verduren, de Nationale Hypotheek Garantie wordt minder snel verstrekt en hypotheekeisen worden verder aangescherpt. De Rabobank rekent op een opleving in 2014 of 2015. 'Maar eerst maar eens kijken wat de onvoorspelbare hypotheekrente gaat doen met de woningmarkt', aldus woningmarktanalist Maarten van der Molen. 'Belangrijk is dat er weer wordt gebouwd. Er komen meer huishoudens bij, terwijl de bouw volkomen plat ligt. Terwijl er genoeg positieve ontwikkelingen zijn. Iets stijgende lonen en dalende huizenprijzen maakt het voor veel mensen aantrekkelijker om een woning te kopen.'

Auteur
Geplaatst
14 Aug 2012 08:27:00
Bron
AD.nl

Delen