Leennormen hypotheek in 2018 opnieuw aangescherpt

De leennormen voor een hypotheek worden per 1 januari 2018 opnieuw aangescherpt. De maximale hypotheek wordt verlaagd en ook de inkomensnorm verandert. Wie een hypotheek wil afsluiten volgens de huidige leennormen, moet daarom voor het nieuwe jaar een bindend hypotheekaanbod binnen hebben. Dat adviseren Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

100 procent van de woningwaarde

Vanaf 2018 mag de hypotheek niet hoger zijn dan de taxatiewaarde van de woning. Dit jaar mogen huizenkopers nog 101 procent van de woningwaarde lenen. De nieuwe norm zorgt ervoor dat voor bijkomende kosten, zoals de kosten koper, taxatiekosten en de kosten voor een bouwkundig rapport, altijd volledig uit eigen zak moeten worden betaald.

Strengere inkomensnorm

Ook wordt de maximale hypotheek volgend jaar meer begrenst door het inkomen. De maandelijkse hypotheeklasten mogen nooit hoger zijn dan een bepaald percentage van het inkomen. Hoe hoger het bruto-inkomen, hoe hoger de maximale hypotheek. Vanaf 2018 wordt ook dat percentage verlaagd. Op die manier zouden huizenkopers de maandelijkse hypotheeklasten makkelijker kunnen dragen.

Hypotheek afsluiten onder de huidige norm

De nieuwe normen gelden voor iedereen die in 2018 een bindend hypotheekadvies ontvangt. Dat betekent dat huizenkopers die hun hypotheekaanvraag in 2017 hebben gedaan maar nog geen bindend advies hebben ontvangen, toch te maken krijgen met de nieuwe regels. Harrie-Jan van Nunen van de Financiële Makelaar raadt huizenkopers daarom aan om het definitieve hypotheekaanbod voor half november rond te hebben. “De gemiddelde doorlooptijd voor het nagaan of de koper het huis kan kopen duurt gemiddeld tussen de vier en zes weken. Aangezien er in de laatste twee weken van het jaar veel vrije dagen vallen en er dan dus niet veel gebeurt, is het verstandig om als uiterste datum 15 november aan te houden”, zegt van Nunen in de Telegraaf.

Geen overgangstermijn

De hypotheekregels worden al enkele jaren op rij in januari aangescherpt. Vorig jaar was er nog sprake van een overgangstermijn, dit jaar geldt die overgangstermijn niet. Dat betekent dat alle aanvragen die na 1 januari worden afgerond, onder de nieuwe regeling vallen.

Auteur
Geplaatst
19 Oct 2017 13:11:21
Bron
AFM, VEH, Telegraaf

Delen