Huizenmarkt nog krapper: prijzen stijgen en het aanbod neemt af

De verkoopprijzen van koopwoningen in oververhitte gebieden stijgen en het aanbod neemt snel af. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Oververhitte markt

Ondanks dat het totaalaantal verkochte woningen ongeveer gelijk bleef, groeide de verhouding tussen vraag en aanbod in grote steden verder scheef. In Amsterdam, Delft en Leiden daalde het aanbod met zo’n 15 procent. “De woningmarkt is op veel plaatsen oververhit, met name in de steden”, meldt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM. De prijzen stegen daardoor flink: het afgelopen kwartaal betaalden huizenkopers gemiddeld 10 procent meer dan in het derde kwartaal van 2016.

Grote steden, grote stijgingen

In steden met een grote vraag naar woningen stegen de prijzen nog harder. Koploper was Leiden, waar de prijzen het afgelopen kwartaal met 18,8 procent stegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. Ook in Den Haag (18%), Almere (17,5%) en Amsterdam (17,1%) stegen de prijzen significant.

Overbieden

Steeds meer woningen worden bovendien ver boven de vraagprijs verkocht. Vorig jaar werd een op de zeven woningen verkocht voor meer dan de vraagprijs, in het derde kwartaal van dit jaar bood ruim een kwart van de woningkopers er ruim boven.

Starters

Starters en mensen met een klein budget worden in de grote steden daardoor buiten spel gezet. In Amsterdam daalde het aantal huizen dat werd verkocht voor 2 ton of minder met bijna 67 procent. Ook in Utrecht, Den Haag en Rotterdam loopt het aantal woningen dat verkocht wordt voor 2 ton of minder sterk terug. "Huishoudens met een beperkte financiële armslag moeten hun heil zoeken in omliggende gebieden of moeten uitwijken naar de vrije huursector", aldus Jaarsma.

Auteur
Geplaatst
13 Oct 2017 17:41:15
Bron
nos

Delen