Woningen goedkoper in de herfst en winter

De herfst is begonnen en dat heeft een voordeel voor woningkopers: huizen zijn in dit seizoen significant goedkoper dan in de zomer en de lente. Ook de winter is een goedkopere maand. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Structurele daling

“Voor de crisis, tijdens de crisis en na de crisis, het maakt niet uit naar welke periode we kijken”, zegt woningmarkteconoom Paul de Vries tegen BNR Nieuwsradio. “In de zomer wordt altijd gemiddeld meer betaald voor een woning dan in de herfst of winter.” Ook is er geen verschil in locatie of doelgroep: de golfbeweging is zichtbaar in de stad en op het platteland en bij zowel starters als bij doorstromers.

Dalende koopsom

Ook vorig jaar daalde de gemiddelde koopsom van woningen in de herfst en de winter. In september 2016 betaalden woningkopers gemiddeld €253.498, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in oktober stokte op €247.673. Na de winter krabbelden de prijzen langzaam weer op. In augustus van dit jaar betaalden huizenkopers gemiddeld zelfs €268.452.

Waarom huizenkopers gemiddeld minder betalen in de herfst en de winter is volgens De Vries niet te achterhalen. De huizenprijzen kunnen daadwerkelijk dalen, maar kopers kunnen ook in de herfst en winter kiezen voor goedkopere woningen”, zegt hij.

Wachten niet verstandig

Dat betekent overigens niet dat het voor huizenkopers slim is om tot het najaar te wachten. “Ik zou het niemand willen aanraden om te wachten tot september als je in april een mooi huis hebt gezien”, zegt De Vries. Makelaars spelen in op de golfbeweging en adviseren verkopers vaak om een huis pas in het voorjaar of de zomer te koop te zetten. Het aanbod is in de herfst en de winter dus vaak kleiner. Daarnaast hebben huizenkopers in zomerperiode vaak weer minder concurrentie, omdat er dan veel mensen op vakantie zijn.

Auteur
Geplaatst
26 Sep 2017 09:16:48
Bron
Bnr nieuwsradio

Delen