Brancheorganisaties pleiten voor versoepeling hypotheekregels

Om het voor starters makkelijker te maken een woning te kopen, pleiten brancheorganisaties voor financiële adviseurs Adfiz en OvFD voor een versoepeling van de financieringsregels. Zo moeten de kosten koper meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek en moet de schenkingsvrijstelling worden verruimd.

Kosten koper

Met name de kosten koper doen starters nu de das om, zeggen de twee brancheorganisaties. Zij zien steeds vaker starters die de hypotheeklasten op basis van hun inkomen gemakkelijk kunnen dragen, maar die niet genoeg eigen vermogen hebben om de bijkomende kosten – ofwel de kosten koper - te betalen. Die kosten bestaan onder andere uit notariskosten, overdrachtsbelasting en advieskosten.

Loan-to-value ratio

Naar berekening van het CPB heeft een starter op de woningmarkt daarmee zo’n €12.000 aan eigen vermogen nodig. Daar komt bij dat de loan-to-value ratio – het percentage van de woningwaarde waarmee de maximale hypotheek wordt berekend – vanaf volgend jaar nog maar 100% van de woningwaarde is. “Bijkomende kosten moeten met eigen spaargeld betaald worden. Dan moet je nog inrichten en liefst een gezonde buffer overhouden. Dat is erg veel gevraagd van starters. Teveel blijkt in de praktijk”, zeggen de brancheorganisaties.

Minder starters op de markt

Het beeld dat de brancheorganisaties schetsen, wordt bevestigd door cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Uit onderzoek blijkt dat in het eerste half jaar van 2017 een recordaantal hypotheekaanvragen werd gedaan, maar nauwelijks door starters. Het aantal starters daalde sinds 2015 zelfs van 39 procent tot 30 procent. Starters worden door de strengere hypotheekregels gedwongen te huren in de relatief dure huursector, waardoor sparen moeilijker wordt. Ook ongewenst scheefwonen wordt hiermee gestimuleerd, omdat doorstarten vanuit de sociale huur moeilijk is.

Duwtje in de goede richting

Volgens Adfiz en OvFD is het verhogen van de loan-to-value ratio op korte termijn dan ook de beste oplossing om het tij te keren. “Gezien de verplichte aflossing vergroot dit niet noemenswaardig het risico op restschuld. Het voorkomt bovendien een verschuiving naar het duurdere consumptief meefinancieren van de hypotheekkosten.” Ook het verruimen van de schenkingsvrijstelling – nu €100.000 - kan starters op de markt dat duwtje in de rug geven. “Door meer ruimte te bieden deze schenking over meerdere jaren te spreiden bied je een grote groep ouders mogelijkheid hun kinderen te helpen bij de aankoop van een woning”, aldus de organisaties.

Auteur
Geplaatst
13 Sep 2017 10:27:54
Bron
Amweb

Delen