Particuliere beleggers in opmars: goed of slecht nieuws voor de woningmarkt?

De vraag naar woningen in grote steden groeit, het aanbod is klein en de rentes zijn laag: voor particuliere beleggers zijn het de ideale omstandigheden om te investeren in vastgoed. Vastgoedbedrijven en particuliere beleggers maken daarom steeds vaker jacht op goede investeringsobjecten. Maar is dat wel zo’n positieve ontwikkeling voor andere woningkopers?

Briefjes in de bus

In Utrecht werden onlangs tientallen brieven verspreid onder huiseigenaren van woningen met een flinke overwaarde. Daarin werden eigenaren aangespoord om hun woning te verkopen en vervolgens weer te huren van het vastgoedbedrijf. Ook in Amsterdam worden regelmatig briefjes door de bus gegooid met een dergelijk aanbod. Daarmee proberen vastgoedbedrijven en beleggers voor te blijven op de koopmarkt.

Positief en zorgwekkend

Dat er steeds meer particuliere investeerders op de woningmarkt actief zijn, is volgens experts zowel positief als zorgwekkend. Er komen enerzijds meer huurwoningen beschikbaar die bij kunnen dragen aan het oplossen van schaarste op de huurmarkt, maar anderzijds is de groeiende groep particuliere beleggers voor andere kopers op de markt niet gunstig. Particuliere beleggers zorgen namelijk voor oneerlijke concurrentie. Vooral koopstarters worden hierdoor geraakt: “Zij vissen steeds vaker achter het net omdat er meer partijen op de koopwoningmarkt actief zijn”, zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma onlangs tegen het Financieele Dagblad. De woningen die zijn aangekocht door beleggers, worden bovendien vaak verhuurd in het middelhoge of hoogste huursegment.

Geen goede deals

Ook de aanbiedingen van particuliere beleggers richting woningeigenaars zijn lang niet altijd goed. Makelaars zien steeds vaker dat huiseigenaren in grote steden worden aangeschreven door beleggers, maar zien vaak lage verkoopprijzen en hoge huren. “Wat er voor een huiseigenaar overblijft, valt dan vaak tegen”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tegen het Algemeen Dagblad.

Goede investering

De groep beleggers met drie tot vijftig woningen in bezit is de afgelopen tien jaar verdubbeld, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dat komt met name door de lage rentes. Wie vermogen heeft, kan goed rendement maken met het verhuren van een woning. Bij woningen tot €235.000 betalen consumenten gemiddeld 80% meer als ze de woning die ze wilde kopen, gaan huren. In de hoofdstad loopt dit zelfs op tot 100%.

Auteur
Geplaatst
4 Sep 2017 13:46:43
Bron
ad.nl

Delen