Maximale hypotheek voor tweeverdieners verruimd

Door aangescherpte regels rondom de hypotheek werd het voor huizenkopers de afgelopen jaren moeilijker om een woning te kopen. Vooral voor starters namen de kansen op de woningmarkt af. Echter wordt het voor tweeverdieners juist iets makkelijker om een woning te kopen: vanaf 2018 wordt het maximale leenbedrag voor die doelgroep hoger.

Leencapaciteit neemt toe

Volgens de nieuwe regeling wordt een groter percentage van het tweede salaris meegeteld in de hypotheekberekening. In 2018 telt het tweede salaris voor 70 procent mee, in 2015 was dit slechts zo’n 33 procent. Daarmee neemt de leencapaciteit van tweeverdieners flink toe. Naar schatting kan een gemiddeld koppel door de wijziging zo’n €10.000 tot €20.000 extra lenen.

Regels aangescherpt

De verruimde regels zijn opvallend in een tijd waarin regels rondom de hypotheek juist worden aangescherpt. Zo kunnen huizenkopers sinds dit jaar niet meer dan 101 procent van de woningwaarde lenen. Vijf jaar geleden was dit nog 106 procent. Woningkopers kunnen hierdoor dus veel minder lenen dan een aantal jaar geleden.

Ook bestaande schulden en het inkomen spelen mee bij het bepalen van het maximale leenbedrag. Wie meer verdient en minder hoeft af te dragen aan schulden, heeft logischerwijs meer te besteden en kan daarom meer lenen. Voor tweeverdieners wordt slechts een deel van het tweede salaris meegerekend. Dat is om betalingsproblemen te voorkomen wanneer een van beiden zonder werk komt te zitten.

Goed nieuws

Dat tweeverdieners nu meer kunnen lenen voor een woning en daardoor ook woningen kunnen zoeken in een duurder segment, is volgens Mark de Rijke van de hypotheekshop een positieve ontwikkeling in een tijd van ‘exploderende huizenprijzen’. Het woningtekort wordt er volgens hem niet mee opgelost, maar tweeverdieners kunnen wel een stuk gemakkelijker een passende woning vinden.

Auteur
Geplaatst
28 Aug 2017 14:12:08
Bron
RTL nieuws

Delen