Energieneutraler wonen? Het is makkelijker dan je denkt.

Betere isolatie, zonnepanelen, een moderne combiketel, zuinige apparaten: voor wie duurzamer wil wonen, zijn er mogelijkheden genoeg. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) worden nieuwe huiseigenaren echter niet genoeg gewezen op de mogelijkheden om de woning energieneutraler te maken, waardoor kansen onbenut blijven. Vooral makelaars laten daarin steken vallen.

Makelaarsadvies

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat huizenkopers die door een professional zijn gewezen op energiebesparende mogelijkheden, er ook vaker werk van maken. Zonder advies neemt slechts 35 procent van de woningkopers maatregelen om energie te besparen, mét advies is dit meer dan de helft. Vooral het vervangen van enkel glas door dubbel glas en het aanbrengen van extra isolatie zijn populair.

Duwtje in de rug

Dat komt volgens de VEH doordat vlak na de aankoop van een huis het perfecte moment is om de woning energiezuiniger te maken. Het huis is dan nog niet bewoond en vaak moet er toch nog worden geklust, waardoor het energiebesparende maatregelen nemen minder ongemak met zich meebrengt. “Juist dat aankoopmoment moet dus optimaal benut worden om de verduurzaming van de woningvoorraad te versnellen”, schrijft Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis, op de website. “Kopers hebben daarbij een duwtje in de rug nodig.”

Financiering

Bovendien kunnen woningkopers voordat de hypotheek is afgesloten nog besluiten om de energiebesparende maatregelen mee te financieren. In 2017 mag de maximale hypotheek 101 procent van de woningwaarde zijn, maar met energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek 106 procent. Ook dat zou woningeigenaren over de streep kunnen trekken, want afhankelijk van de maatregelen kost een dergelijke investering al snel enkele duizenden euro’s.

Zuiniger zonder verhuizen

Ook voor particuliere eigenaren van bestaande woningen zijn er verschillende stimuleringsmaatregelen genomen. Zo zijn er speciaal voor de financiering van energiebesparende maatregelen subsidies in het leven geroepen en kunnen eigenaren een lening afsluiten tegen een extra lage rente. Daarmee wordt de drempel voor dergelijke investeringen verlaagd.

Auteur
Geplaatst
25 Aug 2017 14:38:29
Bron
Vereniging Eigen Huis

Delen