Rekening te laat betaald? Mogelijk vijf jaar problemen bij hypotheekaanvraag

Vier jaar geleden een kleine betalingsachterstand opgelopen die inmiddels al lang is afgelost? Die schuld, hoe klein ook, kan er nu nog voor zorgen dat een hypotheek niet wordt verstrekt. Dat is het gevolg van de strengere registratie door Het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Aangescherpte BKR-regels

Vanaf begin dit jaar registreert het bureau alle verstrekte kredieten boven de €250 euro, van bankkredieten tot krediet verstrekt door telefoonmaatschappijen. Wie eens te laat betaald, krijgt direct een negatieve registratie. Het BKR verwijdert die notering pas na vijf jaar. Steeds meer huizenkopers ondervinden daarvan problemen. Voor veel banken is een negatieve BKR-registratie namelijk genoeg reden om geen hypotheek te verstrekken.

H&M te laat betaald

Consumenten staan bij onrechtvaardige BKR-registraties echter vaak machteloos. Een gezin dat in 2014 een H&M-rekening van €350 te laat betaalde, ondervond daar onlangs de gevolgen van. Toen het gezin een huis wilde kopen, werd de hypotheekaanvraag door meerdere banken afgewezen. Ondanks dat H&M ermee instemde om de BKR-registratie te verwijderen, kwam het tot een kort geding waarbij de rechter oordeelde in het voordeel van het gezin. Het Bureau Krediet Registratie zelf weigerde namelijk om de vermelding te verwijderen.

In strijd met de wet

Volgens NRC handelt het Bureau Krediet Registratie door de aanpassingen in het beleid in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. De Hoge Raad oordeelde in 2011 al dat registraties van kleine schulden die jaren na aflossing zorgen voor het afwijzen van de hypotheek, uit het register moet worden verwijderd. Echter is het voor kredietverstrekkers vanaf het begin van dit jaar onmogelijk om zelf registraties uit het register te halen.

Studieschuld

Opmerkelijk is dat een studielening, die vaak oploopt tot tienduizenden euro’s, vrijwel nooit leidt tot een afwijzing van de hypotheek. De studielening wordt namelijk niet BKR-geregistreerd en is daardoor niet zichtbaar voor banken. Alleen via afschrijvingen kan een bank achterhalen dat er een studieschuld is die wordt afbetaald. Het maximale hypotheekbedrag kan overigens wel een stuk lager uitvallen dan zonder studieschuld.

Auteur
Geplaatst
15 Aug 2017 13:23:00
Bron
NRC

Delen