Een huis kopen? 9 tips voor woningkopers op een overspannen woningmarkt

Een woning kopen in een overspannen woningmarkt is soms erg lastig. Met meerdere kapers op de kust is de kans groot dat je meer dan eens je nieuwe droomhuis aan je neus voorbij ziet gaan. Hoe vergroot je als woningzoeker je kansen op een overspannen markt en hoe zorg je ervoor dat je je niet laat meeslepen en een slechte aankoop doet?

1. Stel van tevoren je budget vast

Een maand op een houtje bijten lukt nog wel, maar de komende jaren alleen maar werken om je hypotheek te kunnen aflossen is niet aan te raden. Bepaal daarom voordat je begint met zoeken naar een woning wat je budget is. Daarbij is het niet alleen belangrijk om te kijken naar jouw maximale hypotheek, maar ook naar hoeveel geld je jij uit wíl geven aan een hypotheek. Misschien kun je veel meer lenen, maar past het maandbedrag helemaal niet bij jouw levensstijl.

2. Zoek woningen die ruim binnen jouw budget vallen

Zoek je in een overspannen woningmarkt waarbij je waarschijnlijk boven de vraagprijs moet bieden, kijk dan niet naar woningen die nog nét binnen je budget vallen. De kans is dan groot dat anderen ver boven jouw budget bieden, waardoor je geen kans maakt op de woning. Bied je op een woning die wel ruim binnen jouw budget past, houd dan ook rekening met de taxatiewaarde van de woning. Ondanks dat jouw maximale hypotheek misschien ver boven de vraagprijs van de woning ligt, kun je nooit meer lenen dan 101% van de woningwaarde. Een voorbeeld: jouw maximale hypotheek staat vast op € 300.000. Je biedt €200.000 op een woning met een vraagprijs van €175.000. Wordt de woning vervolgens getaxeerd op €180.000, dan is jouw maximale lening slechts €181.800. Je hebt in dit geval nog ruim €18.000 eigen vermogen nodig, naast de gemiddeld € 10.000 kosten koper.

3. Wees er snel bij

Zie je een woning waar je enthousiast van wordt? Bel diezelfde dag nog de makelaar om een afspraak te maken. In een overspannen markt staan er voor een populaire woning vaak tientallen mensen in de rij. Makelaars weten dat ook, en plannen daarom vaak een vast moment in waarop geïnteresseerden de woning mogen bezichtigen. Ben je te laat, dan is de kans groot dat de bezichtigingen al geweest zijn óf dat alle plaatsen al bezet zijn en jij niet eens meer mag komen kijken.

4. Bezoek meerdere woningen

Meerdere woningen bekijken zorgt er niet alleen voor dat je vergelijkingsmateriaal hebt, maar dat je ook beter gerichter kunt zoeken. Dat bespaart je niet alleen tijd, maar behoedt je ook voor een miskoop. Een woning van 50 m2 klinkt op papier misschien ruim genoeg, maar blijkt in de praktijk misschien wel veel te klein.

Onderzoek wat de gemiddelde vraagprijs is voor een woning die voldoet aan jouw wensen en kijk hoe snel woningen gemiddeld zijn verkocht. Je weet dan ook wat realistische vraagprijzen zijn en hoeveel je ongeveer boven de vraagprijs moet bieden om kans te maken. Word je er geen wijs uit, overweeg dan een aankoopmakelaar.

5. Blijf kritisch en stel vragen

Wanneer er tijdens een bezichtiging tientallen andere geïnteresseerden rondlopen, is de kans groot dat je daardoor minder kritisch bent of je laat opjagen. Stel daarom van tevoren een lijst met vragen op, zodat je tijdens de bezichtiging gericht kunt kijken en niets vergeet. Ben je enthousiast? Neem altijd rustig de tijd om na te gaan of het huis geen grote minpunten heeft waar je je na verloop van tijd aan kunt gaan storen. Slaap er nog een nachtje over en breng pas daarna een bod uit.

6. Stel vragen over de verkoper

Wanneer jij meer informatie hebt over de situatie van de verkoper, kun je hiermee jouw positie versterken in het onderhandelingsproces. Vraag daarom altijd aan de verkopende partij waarom de woning in de verkoop gaat, of de verkoper al een nieuwe woning heeft en wanneer de woning wordt opgeleverd. Vraag ook of er gebreken zijn aan de woning en hoe het contact met de buren is.

7.Leer meer over de buurt

Je hebt je droomhuis gevonden en je verhuist vol goede moed je oude spullen naar je nieuwe stek. Maar dan blijkt de buurt ineens helemaal niet wat je in gedachten had! Dat hoeft jou niet te gebeuren als je voordat je een bod uitbrengt ook research doet naar de buurt en je nieuwe buren. Wat voor type mensen wonen er in de wijk? Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt en hoe snel ben je van je nieuwe huis op je werk en terug?

8. Raak niet gefrustreerd

In een overspannen markt is de kans groot dat je meerdere keren teleurgesteld wordt. Een woning wordt voor je neus aan een ander verkocht, je wordt keer op keer overboden of geen enkele woning voldoet aan jouw verwachtingen. Raak niet gefrustreerd, maar stel je daar van tevoren op in. Hoe aantrekkelijk het ook lijkt om na de zoveelste afwijzing maar genoegen te nemen met een kleinere woonruimte of iets hogere maandlasten, uiteindelijk krijg je daar spijt van.

9. Wees flexibel in de voorwaarden

In een overspannen markt lijkt het soms wel of jouw concurrenten een geldboom in de tuin hebben die ze ieder moment leeg kunnen plukken. Toch hoef je niet altijd de hoogste bieder te zijn om een woning te bemachtigen. Minstens net zo belangrijk zijn de voorwaarden die jij stelt aan de verkoper. Weet je bijvoorbeeld dat de verkoper nog geen nieuwe woning heeft, dan heb jij een streepje voor op andere kopers als je aangeeft dat je de woning pas over enkele maanden zou willen betrekken.

Auteur
Geplaatst
11 Aug 2017 15:43:31
Bron

Delen