Hypotheekrentes stijgen na een jarenlange daling weer licht

De bodem van de historisch lage rentestanden is bereikt, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). De afgelopen maanden stegen de hypotheekrentes zelfs licht. Dat is voor het eerst sinds 2012. Zelfs de voordeligste hypotheekrente van 10 jaar vast kwam het afgelopen kwartaal na ruim een jaar weer boven een gemiddelde van 2 procent. Voor veel huizenkopers is dat reden genoeg om de rentestand, nu de prijzen nog laag zijn, voor langere tijd vast te zetten.

Dertig jaar vast

Met name een rentestand van 30 jaar vast is populair, blijkt uit cijfers van de Hypotheker. Een op de acht kopers koos aan het begin van dit jaar voor een looptijd van 30 jaar, een stijging van 33 procent. Ook de rentevaste periode van 10 jaar wordt populairder: een stijging van 11 procent op jaarbasis. Naast de voordelige rente is ook het maximale leenbedrag voor zo’n hypotheek het hoogst. Met name onder starters is die hypotheekvorm populair: in het eerste kwartaal van 2017 kozen ruim 45 procent meer starters voor een hypotheekvorm van 10 jaar vast.

Voordeel afhankelijk van toekomst

Toch is een rentevaste periode van 10 of 30 jaar alleen voordelig als de situatie van de huizenkoper past bij de gekozen termijn. Of een rentevaste periode van tien jaar vast bijvoorbeeld voordelig is, hangt volledig af van de situatie ná die periode. Is de rente in de tussentijd flink gestegen, dan betalen huizenkopers over het resterende hypotheekbedrag de rente die op dat moment geldt. De maandlasten kunnen hierdoor flink oplopen.

Een rentevaste periode van 20 of 30 jaar is dan weer zeer ongunstig voor huizenkopers die binnen enkele jaren weer verhuizen. Lang niet iedere geldverstrekker biedt de mogelijkheid om de hypotheek mee te nemen bij verhuizing, waardoor de huiseigenaar bij verhuizing worden gedwongen een nieuwe hypotheek af te sluiten. Een kortere rentevaste periode was in dit geval voordeliger geweest, omdat er over het leenbedrag een lagere rente was betaald.

Goed advies is het halve werk

Volgens experts is het dan ook belangrijk dat nieuwkomers op de koopmarkt goed nadenken over hun toekomst en de risico’s van een rentetermijn. "De consument profiteert van de groeiende concurrentie op de markt en de diversiteit in aanbod”, zei Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker tegen RTL Nieuws. “Maar de consument moet zich goed laten adviseren of de rente de juiste keuze is in zijn of haar persoonlijke situatie.”

Auteur
Geplaatst
4 Aug 2017 10:35:16
Bron
Nos

Delen