Positie van twintigers op de huizenmarkt herstelt slecht na de crisis

Afgelopen dinsdag publiceerde het Kadaster cijfers over de leeftijd van huizenkopers. Als de vergelijking met huizenkopers vóór de crisis wordt getrokken, valt op dat twintigers op de huizenmarkt in aantal zijn afgenomen en starters ouder zijn als de voor de eerste keer kopen. Omdat starters langer sparen, bemachtigen ze gemiddeld grotere huizen als ze eindelijk gaan kopen dan voor de crisis. Waar in Nederland kunnen starters nog wel neerstrijken?

Twintigers moeten wachten

Gemiddeld kopen Nederlanders op hun 26e hun eerste huis. Uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat het aantal kopende twintigers substantieel lager is dan voor de crisis, met name starters tussen de 18 en de 26. Daarentegen kopen dertigers en veertigers juist vaker een huis dan voor 2008. De twintigers herstellen dus niet van de huizencrisis zoals andere leeftijdsgroepen. Het Kadaster denkt dat de aangescherpte hypotheekregels en het feit dat veel twintigers een flexcontract hebben deze situatie kunnen verklaren. Starters moeten nu langer sparen voordat ze een huis kunnen kopen. Opvallend is dat wanneer ze dan een huis kopen, dit gemiddeld groter is (107m2) dan voor de crisis (99m2). Paul de Vries van het Kadaster zegt hierover tegen de NOS: “Het grootste gedeelte starters gaat niet meer naar een typische starterswoning, zoals een appartement. Ze kopen meteen een eengezinswoning en slaan dus eigenlijk een stap over.” De groep starters op de koopwoningmarkt is dus kleiner en ouder geworden, maar koopt gemiddeld wel grotere huizen.

Waar kopen starters?

De NOS heeft bij het Kadaster opgevraagd in welke steden de meeste huizen worden gekocht door starters:

  1. Eindhoven
  2. Amsterdam
  3. Almere
  4. Utrecht
  5. Nijmegen

In Eindhoven gaat bijna de helft van de verkochte huizen naar starters. Volgens de NOS groeit het leerlingenaantal van de TU Eindhoven al jaren, waardoor er een steeds grotere groep starters zich wil vestigen in de stad zodra ze zijn afgestudeerd. Ook doet het Brainport het goed, waardoor er veel banen in de regio zijn. Daarnaast zijn expats weg van Eindhoven en kopen er steeds vaker een huis omdat ze er graag willen blijven. Verwacht wordt dat Eindhoven snel steden als Amsterdam en Utrecht achteraan gaat; door de populariteit verdampt het aanbod koopwoningen en gaan de prijzen omhoog.

Auteur
Geplaatst
14 Jun 2017 13:28:47
Bron
Kadaster, NOS

Delen