Huizenkopers lenen meer dan ooit

Ondanks dat de hypotheekregels dit jaar verder zijn aangescherpt, werden er in Nederland nog nooit zulke hoge hypotheken afgesloten als in dit jaar. In het eerste kwartaal van 2017 sloten kopers een hypotheek af van gemiddeld 281.000 euro, blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H.

De gemiddelde hypotheeksom steeg met 10,4 procent harder dan de gemiddelde huizenprijzen (7,4 procent). Dat is opvallend, omdat huizenkopers met de nieuwe regels juist minder kunnen lenen. Ook met de totale hypotheekomzet werd een record behaald. In een jaar tijd steeg de hypotheekomzet met 43 procent: de sterkste stijging ooit op jaarbasis. De totale omzet kwam daarmee uit op 23,3 miljard euro, verdeeld over 83.000 hypotheken.

Doorstromers sluiten vaker hypotheek af

Volgens Joppe Smit, senior-manager bij IG&H, zijn de stijgingen toe te schrijven aan de groeiende groep doorstromers. Mensen die al een koophuis hebben, sluiten vaker een hogere hypotheek af dan starters op de koopmarkt. De groep doorstromers was in het eerste kwartaal van 2017 dan ook groter (55%) dan de groep starters.

Daarnaast zijn de hypotheekrentes nog steeds historisch laag, waardoor het maximale hypotheekbedrag hoger ligt. Daardoor sluiten meer mensen hun hypotheek over.

Starters opnieuw de dupe

Starters komen er daarentegen steeds moeilijker tussen. De stijgende huizenprijzen en de strengere leennormen zorgen ervoor dat er meer eigen geld nodig is om een woning te financieren. De hoge huurprijzen maken het voor starters echter vrijwel onmogelijk om een groot bedrag bij elkaar te sparen. Volgens de ING neemt het aantal jongvolwassenen dat nog thuis woont daardoor flink toe.

Bloei van de huizenmarkt trekt nieuwkomers

Stijgende huizenprijzen lokken veel nieuwkomers op de markt. Sinds 2014 zijn er 630 nieuwe makelaarskantoren geopend en dat aantal groeit wekelijks. Toch gaat het makelaars voor de wind: ruim een kwart van de makelaars voorziet een sterke stijging van de omzet.

Ook over de grens is de opmars van de Nederlandse woningmarkt niet onopgemerkt gebleven. De omzet van buitenlandse financiers steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna een derde. Inmiddels is vijf procent van de totale Nederlandse markt in buitenlandse handen. Ondanks dat internationale investeerders nog wat argwanend zijn over de maximale hypotheek van 101%, trekken investeerders vaker naar de Nederlandse markt. “We zien kleine buitenlandse partijen die al langere tijd met een eigen label actief zijn op de Nederlandse markt groeien”, aldus Smit tegen Het Financieele Dagblad.

Auteur
Geplaatst
22 May 2017 13:49:49
Bron
Het Financieele Dagblad

Delen