Kopers hebben geld over voor eigen ontwerp

Een onderzoek gedaan door TNS Nipo onder 824 personen liet dinsdag opvallende resultaten zien. Zo bleek dat 50% van de woningeigenaren gemiddeld 17.100 euro extra over heeft voor een woning als ze (een deel) zelf kunnen ontwerpen.

Bouw gericht op wensen kopers

Ook zou meer dan 50% extra geld betalen voor de kosten van de installatie van milieuvriendelijke energievoorzieningen, namelijk gemiddeld 5500 euro. Het onderzoek liet verder zien dat de bouwsector meer rekening zal moeten gaan houden met de wensen van kopers van woningen, oftewel vraaggericht bouwen i.p.v. totaaloplossingen aan te bieden. Andere belangrijke ontwikkelingen waar de bouw in toenemende mate rekening mee zal moeten houden zijn vergrijzing, technologische ontwikkelingen en stijgende energiekosten.

Dalende verkoopcijfers

De bouw heeft te maken met dalende verkopen in de woningmarkt. Momenteel worden jaarlijks 10.000 huizen te weinig gebouwd. Naast de koopmarkt beleeft de markt voor huurwoningen ook zware tijden. Daarom overhandigde Bouwend Nederland een petitie aan de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om extra steun in deze moeilijke tijden.

Auteur
Geplaatst
24 Apr 2012 17:38:00
Bron
Nu.nl

Delen