Lagere inkomens worden verdreven uit grote stad

Voor lage en middeninkomens wordt het kopen van een huis in de grote stad steeds moeilijker. Wie geen grote spaarpot heeft, komt bijna niet meer in aanmerking voor een koophuis.

In Amsterdam leggen kopers gemiddeld tussen de 50 en de 70 duizend euro eigen vermogen in bij de aankoop van een huis, blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank naar de woningmarkt in grote steden. Ook in andere grote steden wordt het bedrag dat niet wordt gefinancierd met een hypotheek steeds groter. In de hoofdstad wordt zelfs een kwart van alle huizen gekocht zonder tussenkomst van een geldverstrekker.

Waarde van huizen stijgt

De stijgende huizenprijzen dragen bij aan die tendens. Banken financieren een huis op basis van taxatiewaarde, terwijl een koper in de oververhitte markt vaak ver boven de vraagprijs moet bieden. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de aankoopprijs moet in dat geval uit eigen zak worden betaald. Verbouwingskosten, kosten koper en verhuiskosten komen daar nog bovenop. Eigen vermogen, of dat van ouders, wordt daarmee essentieel.

Verruimde schenkingsvrijstelling

Volgens DNB heeft ook de verruimde schenkingsvrijstelling, die bestond tot 2014, bijgedragen aan de ontwikkeling in grote steden. In dat jaar werd er in Nederland in totaal 10 miljard euro geschonken, waardoor er door starters meer woningen zonder hypotheek werden gekocht dan ooit. Naast de schenkingsvrijstelling maakt ook de lage spaarrente het aantrekkelijk om te investeren in een koophuis.

Rijken verdrijven middeninkomens

De ontwikkelingen op de woningmarkt dragen eraan bij dat de verschillen tussen vermogende milieus en minderbedeelden steeds groter worden, waarschuwt DNB. Voor lage- en middeninkomens zonder rijke achterban of goedgevulde spaarpot is er op de koopmarkt namelijk geen alternatief. Voor middeninkomens is het vinden van een woning het moeilijkst: zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar vrijesector huurwoningen zijn schaars.

Een oplossing ligt volgens DNB in het creëren van een grotere voorraad vrije sector huurwoningen. De overheid moet hierin een grote rol spelen en gemeenten stimuleren. “Het evenwicht is verstoord”, zegt Job Swank, directeur Monetaire zaken en Financiele stabiliteit van DNB, tegen NRC. “Vrije huur voor middeninkomens wordt weggedrukt, terwijl de veranderende arbeidsmarkt juist om een breder woningaanbod vraagt.”

Auteur
Geplaatst
10 May 2017 16:43:58
Bron
nrc.nl

Delen