Vereniging Eigen Huis: ‘hypotheek met rentevaste periode is misleidend’

Een lange vaste renteperiode bij de aankoop van een huis is in veel gevallen helemaal niet zo gunstig als dat op het eerste gezicht lijkt. Banken en verzekeraars werpen bij verhuizen allerlei beperkingen op waardoor huizenkopers niet langer profiteren van de vaste rente. Vooral bij een rentevaste periode van twintig of dertig jaar worden kopers gemakkelijk misleid, stelt Vereniging Eigen Huis op basis van onderzoek onder 35 geldverstrekkers.

Late rente vervalt ondanks verhuisregeling

Terwijl de verhuisregeling het juist mogelijk moet maken om de huidige lage rente mee te nemen bij de aankoop van een nieuw huis, blijkt dat in de praktijk vaak niet mogelijk. Door onduidelijke en beperkende voorwaarden die banken en verzekeraars bij een verhuizing opwerpen, vervalt in veel gevallen de lage rente.

De kleine lettertjes raken starters op de woningmarkt het vaakst. Komt de nieuwe woning niet in aanmerking voor de NHG-garantie, dan mag de lage, vaste rente bij veel hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld niet worden meegenomen. Door stijgende huizenprijzen wordt de kans dat de prijs van een nieuwe woning onder de NHG-grens blijft echter steeds kleiner.

Onduidelijke voorwaarden misleiden kopers

Ook andere voorwaarden van hypotheken zijn volgens Vereniging Eigen Huis onduidelijk en worden niet goed gecommuniceerd. Bij een aantal geldverstrekkers vervalt de rentevaste periode op het moment dat er een wijziging wordt doorgevoerd, ook wanneer dit gebeurt als gevolg van een aanpassing in de wet- of regelgeving. Andere hypotheekverstrekkers hanteren een strikte termijn van drie maanden voor de periode tussen het afsluiten van een nieuwe hypotheek en de aflossing van de oude. Vaak hebben huizenkopers geen weet van deze voorwaarden.

Rentevaste periode van 20 tot 30 jaar het populairst

Zeker nu de rente historisch laag is, zetten veel huizenkopers de renteperiode voor langere tijd vast. Ruim de helft van alle kopers kiest voor een rentevaste periode van 20 tot 30 jaar. Stijgen de rentes, dan is dat vrijwel altijd voordeliger dan een kortere rentevaste periode.

Huizenbezitters verhuizen gemiddeld echter iedere zeven jaar. Het renteverschil tussen 10 jaar vast en 30 jaar vast is ongeveer 1 procentpunt. Een starter met een hypotheek van 200.000 euro betaalt na 5 jaar ongeveer 10.000 euro rente méér met de lange rentevaste periode dan met een rentevaste periode van 10 jaar. Vervalt na zeven jaar de vaste rente, dan was een rentevaste periode van 10 jaar veel voordeliger geweest.

Restricties

Volgens de Vereniging Eigen Huis is het dan ook noodzakelijk dat geldverstrekkers duidelijker zijn in hun communicatie over voorwaarden. ‘Als klanten en adviseurs goed op de hoogte waren van alle voorwaarden, dan hadden zij hoogstwaarschijnlijk voor een kortere en voordeliger renteperiode gekozen, of voor een andere geldverstrekker met een betere verhuisregeling’, aldus Vereniging Eigen Huis.

Auteur
Geplaatst
26 Apr 2017 13:13:28
Bron
Vereniging Eigen Huis

Delen