Vraag naar koopwoningen rijst de pan uit

De koopgekte op de woningmarkt verspreid zich steeds meer naar buiten de grote steden en de randstad. De vraag- en verkoopprijzen stijgen nu bijna overal in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

In een jaar tijd steeg de waarde van koopwoningen met gemiddeld 9 procent. Voor dit jaar verwacht de NVM opnieuw een prijsstijging tussen de 6 en 7 procent. In de grote steden stijgen de vraagprijzen van huizen nog een stuk sneller. In Amsterdam is de vraagprijsontwikkeling 31 procent. Ook rondom de hoofdstad stijgen de prijzen enorm snel: in Haarlem 24 procent, Waterland 14 procent en Almere 13 procent.

Verkopersmarkt

De prijsstijgingen zijn het gevolg van een sterk aantrekkende koopmarkt. Waar er een jaar geleden in de meeste steden nog sprake was van een kopersmarkt, overstijgt de vraag nu vaak het aanbod. Kopers hebben hierdoor minder keuze. Wie nu op zoek gaat naar een koopwoning, kan gemiddeld kiezen uit zes huizen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen is de keuze zelfs beperkt tot minder dan drie woningen. Ter vergelijking: in de crisisjaren op de woningmarkt kozen kopers uit gemiddeld meer dan 25 huizen.

Oververhitting zorgt voor afname van totaalaantal koopwoningen

Naast dat het aantal kopers op de markt sterk toeneemt, wordt het woningaanbod ook kleiner. Gemiddeld staan er 30 procent minder woningen te koop dan een jaar geleden. Vooral appartementen worden door de oververhitting van de woningmarkt schaarser. In grote steden daalde het aantal verkopen hierdoor sterk. In de koploper Amsterdam daalde het aantal verkopen zelfs met 19 procent.

Het dalende aanbod kan komen doordat huiseigenaren hopen dat de huizenprijzen meer stijgen en daardoor wachten met het te koop zetten van hun huis. Ook de vrees om geen huis meer terug te kunnen kopen als hun eigen huis verkocht is, kan een van de boosdoeners zijn.

Woninggekte nog niet voorbij

Ondanks dat de woningmarkt door de daling wat lijkt te stabiliseren, voorspellen woningmarktexperts dat de woninggekte nog niet voorbij is, zeker niet in de grote steden. “Hoe meer de voorraad woningen opraakt, hoe onvoorspelbaarder de woningmarkt wordt”, zegt Sven Heinen, voorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam, tegen het AD. “Het eerste kwartaal lijkt wat verlichting te geven als je naar de woningprijzen en de verkopen kijkt, maar de onderliggende trend wijst nog steeds op een verkrapping van de woningmarkt.”

Auteur
Geplaatst
14 Apr 2017 14:01:59
Bron
Ad.nl

Delen