WOZ-waardeloket nog lang niet volledig

Het WOZ-waardeloket is een half jaar na de lancering nog steeds niet volledig. Het online register waarin de WOZ-waarden van alle huizen in Nederland moeten worden opgenomen, bevat slechts gegevens van 176 gemeentes. Dat komt neer op 45 procent van alle Hollandse gemeentes. Van de huizen in gemeentes die niet zijn aangesloten, zijn de WOZ-waardes nog steeds niet vrij in te zien.

Vooral in Noord- en Zuid-Nederland laten veel gemeentes het afweten. Ook grote steden als Amsterdam, Nijmegen, Eindhoven en Arnhem ontbreken. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Waarderingskamer over 2016.

Waarderingskamer toch positief

Om in het register te worden opgenomen, moeten gemeentes de WOZ-waardes van alle huizen doorgeven aan de Landelijke Voorziening WOZ. Van huizen in gemeentes die nog niet zijn aangesloten, kan het loket dus geen waardes tonen. Toch ziet de Waarderingskamer het niet somber in. Sinds de openstelling van het loket is het aantal aangesloten gemeentes ruim verdubbeld. De gemeentes die wel zijn aangesloten zijn bovendien goed voor zestig procent van alle te waarderen objecten in Nederland.

Bezwaar tegen WOZ-waarde

Gemeentes maken ieder jaar op 1 januari een inschatting van de waarde van een woning in het voorafgaande kalenderjaar. Op basis van deze waarde worden vervolgens gemeentelijke belastingen en heffingen bepaald, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en waterschapslasten. Ook de hoogte van de erf- en schenkbelasting en het eigenwoningforfait zijn afhankelijk van de WOZ-waarde. Door het register kunnen huizenbezitters de WOZ-waarde van hun woning snel achterhalen, controleren en vergelijken met andere woningen.

Waardeloket populair onder huizenbezitters

Daarvan werd door huizenbezitters de afgelopen periode veel gebruikgemaakt. In de eerste drie maanden van de openstelling werd het loket bezocht door zo’n 475.000 mensen. Er werd sinds de opening van het loket niet vaker gebruikgemaakt van de mogelijkheid om bezwaar te maken. Zowel in 2015 als in 2016 werd er voor ongeveer 1,8% van de woningen bezwaar aangetekend.

Auteur
Geplaatst
12 Apr 2017 15:12:00
Bron
waarderingskamer.nl

Delen