Restschuld blijft groeien bij groot aantal huiseigenaren

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer huiseigenaren dieper in de problemen komen door de dalende huizenprijzen. Een groeiend aantal woningbezitters, momenteel zelfs een kwart van alle Nederlandse huiseigenaren, ziet de restschuld groter worden. Dit komt doordat hun hypotheek hoger uitvalt dan de waarde van hun huis.

Huizenprijzen blijven dalen

Volgens economen van de ING zullen de huizenprijzen in 2012 en 2013 blijven dalen met 5%. Ze baseren deze daling op de maatregelen die voortkwamen uit het Lente-akkoord. Hierdoor zal dus een groeiend aantal eigenaren een hypotheek hebben die hoger uitvalt dan de waarde van hun woning. Slecht nieuws dus. Zouden in 2011 ruim 500.000 huishoudens een restschuld overhouden als ze hun huis zouden moeten verkopen, in 2013 zal dit aantal volgens ING groeien naar 800.000 huishoudens. Dit is 23% van alle woningbezitters met een hypotheek.

Weinig spaargeld

In de vooruitzichten is geen rekening gehouden met huishoudens die spaargeld hebben of andere financiële buffers. Waarschijnlijk zal dus een percentage van de huishoudens een eventuele restschuld kunnen financieren met spaargeld. Toch bezat maar de helft van de huishoudens in 2011 16.000 euro of minder aan spaargeld of beleggingen. Ruim 200.000 huishoudens zouden in 2011 een restschuld hebben van 30.000 euro of meer. Hieruit valt op te maken dat veel huishoudens in de problemen zouden komen als ze hun huis zouden moeten verkopen. Verontrustende cijfers dus.

Gedwongen verkopen

Op de woningmarkt was te merken dat steeds minder huiseigenaren hun woning te koop zetten. Sommige woningbezitters besloten zelfs hun woning niet meer te koop te zetten en van de markt af te halen. Hierdoor groeide het aantal beschikbare koopwoningen nauwelijks. Woningen die nog steeds te koop staan op de woningmarkt zijn steeds vaker van woningbezitters die 'gedwongen' moeten verhuizen of een huis hebben geërfd waarin ze zelf niet willen wonen.

Auteur
Geplaatst
10 Aug 2012 14:03:00
Bron
Volkskrant.nl

Delen