Langdurige zekerheid over maandlasten steeds populairder

In 2016 werd er in Nederland voor 81 miljard euro aan hypotheken verstrekt. Meer dan de helft hiervan was voor doorstromers. Dit zijn mensen die vanuit een eigen huis naar een andere koopwoning verhuizen. De meeste kopers kiezen voor zekerheid wat betreft hun maandlasten: uit onderzoek van de Hypotheekshop blijkt dat het steeds populairder wordt om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Het aantal afgesloten hypotheken met een rentevaste periode van 30 jaar is in een paar maanden tijd verdubbeld.

Verhuizen en keuzes maken

Vorig jaar kregen meer dan 307.000 huishoudens een hypotheek, wat een stijging van 16 procent is ten opzichte van 2015. Niet alleen het aantal verstrekte hypotheken steeg, maar ook de gemiddelde hoogte van een hypotheek steeg. Doorstromers kregen ruim 44 miljard euro op het totaal van 81 miljard euro verstrekt hypotheekgeld.

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er een bepaalde periode gekozen voor het vastzetten van de rente die de koper moet betalen. Wanneer de rente laag is, zoals nu, is het aantrekkelijk om dit voor langere periode vast te zetten. Zo weet je zeker dat je maandelijkse lasten de komende jaren stabiel zijn. De rente kan variabel blijven of vastgezet worden voor 5, 10, 20 of 30 jaar. Hoe langer de rente vaststaat, hoe hoger deze is.

Stabiele maandlasten

Op dit moment schelen rentevaste periodes van 10 en 30 jaar niet heel veel in rentehoogte en dus maandelijkse kosten. Er wordt dan ook door bijna 2 keer zoveel mensen dan in november 2016 gekozen voor een rentevaste periode van 30 jaar: namelijk 8 procent tegen 4,7 procent toen. De hoeveelheid afgesloten hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar nam iets af, maar blijft met 45 procent nog steeds het populairst.

De lage rente bij 30 jaar vast is mogelijk door de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars hebben ook een plek veroverd in deze business. Banken als Rabobank, ABN Amro en ING blijven wel nog steeds de grote spelers.

Wat kies jij?

Natuurlijk is een lagere rente altijd aantrekkelijk, maar let wel altijd op bij het kiezen van je hypotheekverstrekker. Vaak hanteren zogenoemde ‘budget-hypotheekverstrekkers’ strengere voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld verplicht gesteld worden je hypotheek mee te nemen of af te kopen wanneer je verhuist.

Hoe lang de lage rentes nog aanhouden is niet te zeggen, omdat deze beïnvloed worden door veel verschillende zaken, zoals internationale politiek. Vorige week lag de rente van een hypotheek met NHG per rentevaste periode op de volgende hoogtes:

  • Variabel 1,79%
  • 5 jaar vast 1,68%
  • 10 jaar vast 1,92%
  • 20 jaar vast 2,58%
  • 30 jaar vast 3,09%
Auteur
Geplaatst
3 Mar 2017 11:23:52
Bron
AD, Nu.nl

Delen