Stijgende huizenprijzen: moeten we bang zijn voor een nieuwe zeepbel?

Dankzij de aantrekkende economie is de Nederlandse woningmarkt bijna weer op het prijsniveau van voor de crisis. In Amsterdam lag de gemiddelde huizenprijs in 2016 zelfs al 12 procent boven het niveau van het vorige hoogtepunt. Doordat er beduidend meer vraag dan aanbod is, zal in 2017 de prijs van een koophuis blijven stijgen. Zijn we op de woningmarkt niet weer een zeepbel aan het blazen die onvermijdelijk gaat klappen?

Nog meer geld betalen voor een huis

Volgens het CBS stegen de huizenprijzen in Nederland in 2016 gemiddeld met 5 procent. Ter vergelijking: in 2016 waren de huizenprijzen 14 procent hoger dan in 2013, wat het dieptepunt was voor de woningmarkt gedurende de crisis. Amsterdam spant de kroon: vorig jaar kostte een huis daar 60 procent (!) meer dan in de rest van Nederland. Met name in de Nederlandse steden worden de prijzen door het spel van vraag en aanbod steeds verder opgedreven. Voor dit jaar verwacht de NVM dat de Nederlandse huizenprijzen nog eens met 6 tot 7 procent stijgen. Kredietbeoordelaar S&P denkt dat de stijging in 2017 iets minder groot zal zijn, namelijk 5 procent. Hiermee staat Nederland wel in de top 3 van Europese landen waar de prijs van een koophuis het meest toeneemt; alleen in Duitsland (6%) en Ierland (7%) is dit nog meer.

Gaat de woningmarkt weer instorten?

Nee. Volgens deskundigen kan er geen nieuwe zeepbel ontstaan op de Nederlandse woningmarkt, omdat er na de vorige crisis voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Zo zijn de regels rondom het maximaal te lenen bedrag aangescherpt en moet iedereen met een nieuwe hypotheek vanaf het begin gelijk aflossen. Hierdoor komen huiseigenaren dus veel minder snel in de problemen, wat de woningmarkt weer beschermt voor problemen.

Ook is uit onderzoek gebleken dat in Nederland de woonlasten niet het hele inkomen opslokken. Mensen houden nog een substantieel deel over voor andere zaken, wat inhoudt dat wonen in Nederland relatief gezien goed te betalen is.

Alhoewel de Nederlandse huizenprijzen voorlopig dus nog even blijven stijgen, hoeven we ons geen zorgen te maken over het wel of niet weer instorten van de Nederlandse woningmarkt. De omstandigheden in ons land zijn vrij stabiel en uiteindelijk moeten de prijsstijgingen wel afzwakken, omdat mensen simpelweg niet meer kunnen betalen. Alleen in grote steden zoals Amsterdam zou het kunnen dat de prijzen astronomisch hoog blijven, zoals bijvoorbeeld in Londen en Stockholm.

Auteur
Geplaatst
16 Feb 2017 10:31:36
Bron
Financieel Dagblad

Delen