Wachttijd hypotheekaanvraag steeds korter

Consumenten die een hypotheek aanvragen, hoeven steeds minder lang te wachten op een finaal akkoord. Dat concludeert minister Dijsselbloem op basis van cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) in een Kamerbrief. De gemiddelde doorlooptijd van een hypotheekaanvraag was eind 2016 slechts 34 dagen, 20 dagen korter dan ruim een jaar eerder. Over bijna de helft van alle hypotheekaanvragen wordt zelfs binnen 28 dagen uitsluitsel gegeven.

Aanvraag ZZP’ers en ondernemers complexer

Slechts 28 procent van de aanvragen duurt langer dan 16 weken. Over het algemeen staan hypotheekaanvragen die langer duren op naam van ZZP’ers en ondernemers. Bij deze groepen wordt een hypotheekaanvraag maar in 31 en 36 procent van de gevallen binnen vier weken afgehandeld. Deze aanvragen zijn over het algemeen complexer, waardoor het meer tijd in beslag neemt om de procedure doorlopen.

Europese hypohteekrichtlijn

Het onderzoek naar doorlooptijden werd uitgevoerd om de invloed van de Europese hypotheekrichtlijnen, ook wel Mortgage Credit Directive (MDC), te bepalen. De nieuwe richtlijnen werden ingevoerd in juli 2016 en moesten onder andere zorgen voor meer onderlinge concurrentie en gelijkwaardige bescherming van de consument. Naast positieve effecten, vreesden verschillende politici voor nog langere wachttijden na een hypotheekaanvraag.

MCD geen invloed op kortere doorlooptijden

Dat blijkt in de praktijk juist niet het geval. Toch zijn de kortere wachttijden volgens Dijsselbloem geen gevolg van de MDC, maar van veranderingen die de sector zelf heeft doorgevoerd. Het proces van een hypotheekaanvraag wordt nu efficiënter ingericht, waardoor onnodige stappen worden vermeden. Zo worden bepaalde documenten nu digitaal aangeleverd, terwijl dit voorheen schriftelijk moest. Ook wordt het voor ZZP’ers makkelijker om een hypotheek te krijgen door de invoering van de perspectiefverklaring.

Hypotheek kan binnen een week rond zijn

Naast de sector zelf heeft ook de consument invloed op de doorlooptijd. Vaak loopt een hypotheekaanvraag vertraging op doordat er iets is misgegaan in de voorbereiding van het dossier. “Ik zou consumenten dan ook adviseren zich voorafgaand aan de woningaankoop te oriënteren op de verschillende financieringsmogelijkheden en hypotheekvoorwaarden en te bekijken welke informatie een hypotheekverstrekker nodig heeft om een aanvraag in behandeling te kunnen nemen,” aldus Dijsselbloem.

Auteur
Geplaatst
1 Feb 2017 16:21:02
Bron
tweedekamer.nl

Delen