Kadastercijfers brengen stijgende woningverkoop concreet in beeld

Dat de Nederlandse woningmarkt eind vorig jaar flink is aangetrokken wisten we al, maar nu zijn ook de cijfers van het kadaster bekend. In december 2016 werden 25.280 woningen verkocht, wat 38,5 procent meer is dan de maand ervoor en 17,2 procent meer dan in december 2015. Wat voor huizen waren dit en wie kochten ze?

Wie biedt?

Dankzij de aantrekkende economie en de bijzonder lage hypotheekrente werden er in december vorig jaar enorm veel woningen verkocht. Een woningverkoop wordt geregistreerd door het kadaster op het moment dat de eigendomsoverdracht wordt getekend bij de notaris, dus wanneer het huis officieel op naam van de nieuwe bewoner komt. Maar wie zijn die mensen die in grote getale een huis kochten?

In december ’16 kochten in absolute aantallen mensen in de leeftijdscategorie 25-35 jaar de meeste huizen, namelijk bijna 10.000. Dit was 13,2 procent meer dan een jaar eerder. Vijfenzestigplussers kochten eind vorig jaar de minste huizen, al waren dit er al wel 21,1 procent meer dan in december 2015. De grootste stijging in kopers was te zien in de leeftijdscategorie 55-65: onder die mensen nam het aantal huizenkopers toe met 28,7 procent ten opzichte van december ’15.

Woningen

Kijkend naar woningtypen werden in absolute aantallen tussenwoningen het meest verkocht en 2-onder-1-kap woningen het minst. Toch steeg de verkoop van 2-onder-1-kap woningen het hardst ten opzichte van een jaar eerder:

  • 2-onder-1-kap: + 22,5%
  • Tussenwoning: + 20,6%
  • Vrijstaand: + 16,3%
  • Appartement: + 15,4%
  • Hoekwoning: + 14,4%

Nog een indrukwekkend percentage is de afname in het aantal executieverkopen. In december 2016 vond er 43,3 procent minder executieverkopen plaats dan in december 2015.

De Randstad uit

Door het snel aantrekken van de woningmarkt is het huizenaanbod aan het verdampen. In de centra van grote steden kost het al veel moeite een koopwoning te bemachtigen. De NVM adviseert mensen die een huis willen kopen om ook buiten de steden te kijken, omdat de huizenmarkt daar nog toegankelijker is. Dat is terug te zien in de cijfers van het kadaster. Eind vorig jaar werden in alle provincies meer huizen verkocht dan een jaar eerder. In Noord-Holland was die stijging echter het laagst met maar 2 procent en in Gelderland het hoogst met ruim 33 procent.

Auteur
Geplaatst
19 Jan 2017 09:19:48
Bron
Kadaster

Delen