Zalm: alle hypotheken verplicht aflossen!

Nadat we vorige week in beeld brachten hoe de verschillende politieke partijen over de hypotheekrenteaftrek denken – volgens hun verkiezingsprogramma tenminste – komt VVD-prominent Gerrit Zalm nog met een aangepast plan. Wat hem betreft moet de verplichte annuïtaire aflossing niet beperkt worden tot de nieuwe hypotheken. Ook bestaande hypotheken moeten er volgens hem aan geloven.

Dus: alle spaarhypotheken, beleggingshypotheken en bankspaarhypotheken kunnen wel blijven bestaan… geen probleem. Maar dat houdt dan wel in dat je vanaf 2013 geen volledige hypotheekrenteaftrek meer hebt. In de eerste jaren is dat nog niet zo heftig. Annuïtaire aflossing gaat in het begin van de looptijd niet zo snel, dus de afbouw van de fiscale aftrek van de hypotheekrente ook niet. In de loop der jaren wordt de impact echter steeds groter. Als je die huidige hypotheek aanhoudt, betekent dat een steeds kleiner wordend belastingvoordeel.

Wil je dat alle hypotheekrente die je betaalt fiscaal aftrekbaar blijft? Dan moet je dus concreet gaan aflossen. Vanaf wanneer in welke termijn? Dat zegt Zalm er niet bij. Wel relevant natuurlijk… we hebben sinds 2001 immers al een maximale periode van hypotheekrenteaftrek van 30 jaar. Dus wie in 2002 een hypotheek heeft afgesloten, kan de rente – zoals het nu is – volledig aftrekken tot 2032. Moet die nu annuïtair gaan aflossen, is dat dan in 20 jaar (tot 2032) of in 30 jaar? Of is dat eigen keuze… kun je wel kiezen voor 30 jaar, maar ja, na 20 jaar krijg je toch geen aftrek meer over het restant.

Nou ja, ook dit is alleen maar één van de voorstellen. En niet eens één van een politieke partij zelf. Eigenlijk eentje van een bank. Want we moeten niet vergeten dat Zalm tegenwoordig topman is bij ABN Amro. De banken zien het wel zitten, die verplichte aflossing. ING Bank en Rabobank zijn het roerend met Gerrit eens. En dat is niet gek. Zo krijgen de banken meer geld binnen, goed voor hun balansen. Als het even meezit niet alleen annuïtaire aflossing, maar ook extra aflossing uit de huidige spaarpolissen en bankspaarrekeningen. Want tja, aflossen én opbouwen wordt een extra kostbare zaak. En dat binnenkomende geld kunnen de banken heel goed gebruiken.

Auteur
Geplaatst
17 Jul 2012 11:51:00
Bron

Delen