Onzekerheid nekt de woningmarkt

Veel vraagtekens, weinig antwoorden. Het is duidelijk dat de Tweede Kamer snel knopen door zal moeten hakken om duidelijkheid te verschaffen op de woningmarkt. Zo is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de overdrachtsbelasting. Tot 1 juli is deze belasting verlaagd van 6% naar 2%. De algemene opinie is dat de overdrachtsbelasting op 2% moet blijven staan of helemaal afgeschaft dient te worden. Verhoging van de belasting zou mensen afschrikken om een woning te kopen.

Hand op de knip

Zolang niets besloten wordt, durven veel mensen het niet aan om een woning te kopen. Zeker nu de besprekingen in het Catshuis zijn afgebroken en er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen zullen komen. Door alle onduidelijkheid over de toekomstplannen op de woningmarkt houden mensen de hand op de knip. Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU in Delft, moet er meer gedaan worden om starters op de huizenmarkt te motiveren een woning te kopen. Bijvoorbeeld door koopsubsidies te verlenen. "Hoe eerder de woningmarkt weer aantrekt, hoe beter dat is voor de algemene economische groei in Nederland", aldus Boelhouwer. "De investering in koopsubsidies zou zich dubbel en dwars terugbetalen."

Meningen verdeeld

Over wat er met de hypotheekrenteaftrek moet gebeuren, zijn de meningen erg verdeeld. Zo vindt Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de UvA, dat die afgeschaft zou moeten worden: "Het lijkt me duidelijk dat we moeten gaan beginnen met aflossen. En met afschaffing van de hypotheekrenteaftrek kunnen we dat doen op een manier die niet heel ingrijpend is." Vereniging Eigen Huis is juist tegen afschaffing, omdat het een tweedeling zou veroorzaken tussen mensen met een bestaande en een nieuwe hypotheek.

Wel zijn alle partijen het erover eens dat er snel maatregelen moeten komen om de onduidelijkheid en onzekerheid op de woningmarkt weg te nemen. Eerder werd al bekend dat de prijzen van koopwoningen opnieuw gedaald waren.

Auteur
Geplaatst
24 Apr 2012 12:00:00
Bron
NOS

Delen