Huizenverkoop fors gestegen in tweede kwartaal van 2013

We gaan vrolijk verder met de hoopgevende berichtgeving over de woningmarkt. Ditmaal kunnen we melden dat aantal verkochte woningen in het tweede kwartaal van 2013 het aantal van het eerste kwartaal ruim overtrof. In totaal wisselden 27.900 koopwoningen van eigenaar, 19,8% meer dan in het eerste kwartaal.

Gemiddelde koopsom gedaald

Gekeken naar dezelfde periode vorig jaar zijn de cijfers minder bemoedigend. De woningverkoop daalde met 8,4% in vergelijking met het tweede kwartaal in 2012. De huizenprijzen daalden opnieuw, alleen was de daling miniem, namelijk 0,3% in vergelijking met het eerste kwartaal. Positief nieuws dus! Maar natuurlijk zijn we er nog niet. Zo ligt de gemiddelde koopprijs nu op 205.000 euro terwijl we een jaar geleden 5% meer betaalden voor een woning. Bovendien is het een doodnormale gang van zaken dat de verkoopcijfers in het tweede kwartaal die van het eerste kwartaal overstijgen.

Doorstromers staan stil

Ger Hukker van NVM benadrukt dat het einde van de crisis misschien nog niet bereikt is maar dat de markt wel weer enigszins in balans lijkt te komen. Eén van de grootste zorgen zijn de doorstromers. Of eerder de niet-doorstromers. Veel huiseigenaren tussen de 25 en 45 jaar die normaal gesproken zouden willen verhuizen, blijven nu zitten in hun huidige woning. Door de dalende huizenprijzen zouden ze met een restschuld blijven zitten als ze hun woning nu zouden verkopen. In veel gevallen overweegt de bank nog geeneens een hypotheek voor huizenkopers die een restschuld meetorsen. Hukker hoopt dat banken in de toekomst iets makkelijker een hypotheek verstrekken, dit zou namelijk kunnen leiden tot 10% meer woningverkopen.

Auteur
Geplaatst
11 Jul 2013 09:14:00
Bron
BNR.nl

Delen