Strengere eisen voor de Nationale Hypotheek Garantie

De regels rond de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden strakker aangetrokken. Onlangs werd nog bekend gemaakt dat nieuwe huiseigenaren massaal voor een hypotheek met NHG kiezen, namelijk zo'n 80% van de huiseigenaren waaronder ook doorstromers. Nu stelt Karel Schiffer, directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG regelt, dat de eisen voor het verstrekken van de NHG strenger zullen worden, wat in ieder geval zal betekenen dat de NHG in de toekomst vrijwel alleen nog zal worden verstrekt aan starters. De grootste reden hiervoor is dat de overheid garant zal moeten staan voor een steeds grotere groep hypotheekeigenaren. Hierdoor loopt ook de overheid in deze onzekere tijden alsmaar grotere risico's.

Mensen zonder lening

De NHG was in principe bedoeld voor mensen met lage inkomens die een huis wilden kopen. Door de economische crisis is het aantal hypotheken met NHG in recordtempo toegenomen. Nu is besloten de NHG alleen nog te verstrekken aan mensen die anders geen lening kunnen krijgen. Dit zullen voornamelijk starters zijn, omdat zij vaak amper eigen geld hebben opgebouwd. Doorstromers worden door deze regel buitengesloten voor een NHG.

Loan-to-Value boven 100%

Het aantal verstrekte NHG's zal met meer dan de helft afnemen. Werden er nu jaarlijks nog zo'n 120.000 NHG's toegekend, nu zal dit aantal afnemen naar 50.000 hypotheken met NHG. Voorwaarde is wel dat starters meer moeten kunnen lenen dan de waarde van hun huis. In het Kunduz-akkoord werd overeengekomen de Loan-to-Value van 106% naar 100% terug te brengen. Een ongewenste maatregel die de woningmarkt alleen maar meer schade berokkent, aldus Schiffer.

Auteur
Geplaatst
21 May 2012 12:00:00
Bron
Nu.nl

Delen