Huiseigenaren kiezen massaal voor NHG

Voordat de crisis toesloeg in Nederland maakte nog maar 30% van de nieuwe huiseigenaren gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Door alle tegenslagen en moeilijkheden op de woningmarkt is dit percentage inmiddels gestegen tot 80%! De overheid zal dus bij 80% van de nieuwe huizenkopers garant staan voor de restschuld van hun woning indien zij die gedwongen moeten verkopen.

Steuntje in de rug

Twee jaar geleden besloot de overheid de maximale hypotheekgrens met NHG te verhogen van 265.000 euro naar 350.000 euro in een poging starters aan te sporen vooral actief te blijven op de woningmarkt. Afgelopen donderdag liet Schiffers, directeur van de NHG, al weten dat de Loan-to-Value voor NHG-hypotheken op 106% blijft staan. Door de huidige crisis krijgen vooral de starters het voor hun kiezen. Hypotheken worden steeds moeilijker verstrekt, prijzen blijven dalen en de hypotheekrenteaftrek wordt hoogstwaarschijnlijk vanaf 2013 afgeschaft.

Risico's voor de overheid

De overheid heeft echter wel besloten vanaf 1 juli de hypotheekgrens met NHG weer te verlagen naar 320.000 euro. Nu 80% van de nieuwe huizenkopers een hypotheek heeft met NHG, betekent dat ook dat de overheid veel risico loopt op het moment dat het echt fout gaat op de woningmarkt. De Teldersstichting, het wetenschappelijke bureau van de VVD, vindt dan ook dat huiseigenaren hun eigen financiƫle boontjes moeten doppen en pleit voor algehele afschaffing van de NHG.

Auteur
Geplaatst
11 May 2012 15:00:00
Bron
Telegraaf.nl

Delen