Erfgenamen ongevraagd in betalingsproblemen

Afscheid moeten nemen van naasten die komen te overlijden, is natuurlijk al erg genoeg. Een groeiend aantal mensen wordt vervolgens ook nog eens opgezadeld met een erfenis die bestaat uit een hypotheekschuld van tienduizenden euro's, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS onder tachtig notariskantoren.

Erfenis maakt schuld

Nabestaanden erven steeds vaker een woning met een gemiddelde hypotheekschuld van 64.000 euro. Doordat de woningmarkt zeer zware tijden beleefd, lukt het de erfgenamen niet om de woning makkelijk te verkopen. Zo is de gemiddelde verkooptijd inmiddels opgelopen tot twee jaar en heeft de woningmarkt nog altijd last van dalende verkoopprijzen van koopwoningen. De erfgenamen moeten echter wel jaarlijks duizenden euro's rente betalen over die schuld. Volgens het onderzoek zou het gaan om duizenden erfgenamen.

Aanpassing erfrecht

Netwerk Notarissen pleit er dan ook voor om het erfrecht zodanig aan te passen dat erfgenamen een nalatenschap onder voorwaarden kunnen accepteren. Momenteel is het zo geregeld dat een erfenis automatisch wordt verkregen tenzij iemand overduidelijk aangeeft dat hij de erfenis niet accepteert. Netwerk Notarissen vindt dat veel erfgenamen nu volledig buiten hun schuld om zwaar in de problemen komen. Een oplossing hiervoor zou zijn dat een erfenis 'beneficiair aanvaard' kan worden. Het enige nadeel van dit 'voorwaardelijk' aanvaarden is dat je pas aanspraak kan maken op de erfenis na betaling van alle schulden.

Afschaffing rentebetaling

De notarissen vinden ook dat er geen rente meer moet worden betaald over het betalingsuitstel van de erfbelasting over de WOZ-waarde van een huis. Tegenwoordig mogen erfgenamen twee jaar uitstel aanvragen, maar moeten ze in die twee jaar nog wel vele euro's rente betalen.

Auteur
Geplaatst
8 May 2012 10:20:00
Bron
NOS

Delen