Restschuld

Als u een woning koopt en daarbij een lening afsluit is er op dat moment niets aan de hand. Echter, kan het probleem op de lange termijn ontstaan dat de woningwaarde is gedaald. Wanneer u na verloop van jaren uw woning wilt verkopen en de waarde van de woning op dat moment lager is dan uw hypotheek, ontstaat er een restschuld. De restschuld is het deel van de hypotheek dat na de verkoop van het bijbehorende onderpand niet kan worden afgelost. De opbrengst van de verkoop (minus verkoopkosten) is dus onvoldoende om uw lening af te lossen. Verkoperskosten kunnen bijvoorbeeld makelaarskosten en de kosten voor het verplichte energielabel zijn.

Verwachte verkoopprijs

Op het moment dat u uw huis wilt verkopen is het verstandig om met een makelaar te bespreken wat de verwachte verkoopprijs van uw huis is. Het is van cruciaal belang om op voorhand in te schatten wat de uiteindelijke opbrengst van uw huis zal zijn. Zo weet u in ieder geval of u rekening moet houden met een restschuld.

Kopen met restschuld

De situatie kan zich voordoen dat u een restschuld meeneemt in de hypotheek van uw nieuwe huis. Er wordt dan een bedrag geleend om het nieuwe huis te kopen. Ook spreekt u af hoe de restschuld van uw oude woning wordt afgelost. Let wel, uw inkomen moet voldoende zijn om de rentelasten en extra aflossingen, die boven op de nieuwe aflossingen komen van de nieuwe hypotheek, te kunnen betalen.

Hoe bereken ik mijn restschuld?

Eigenwoningschuld verkochte woning € 400.000 Verkoopprijs € 320.000
Verkoopkosten € 5.000 -
Netto-opbrengst € 315.000 - --------------- Restschuld € 85.000 -

Veelgestelde vragen over restschuld:

Wij hebben enkele veelgestelde vragen omtrent hypothecaire leningen en de daarbij behorende antwoorden voor u op een rijtje gezet.

Wat betekent het als “mijn huis staat onder water” staat?

Als de verwachte verkoopprijs lager is dan de hypotheek staat een huis onder water. Uiteindelijk kan er hierdoor een restschuld ontstaan.

Kan ik verhuizen met een restschuld?

Ja, het is mogelijk om met een restschuld te verhuizen. Er zijn een aantal mogelijkheden voor de restschuld die ontstaat. Het kan zijn dat u de restschuld zelf kan aflossen of dat uw bank de restschuld meefinanciert bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Wanneer u van plan bent om te huren kan de bank u een consumptief krediet verlenen zodat de restschuld alsnog afgelost kan worden. Bij financiering van de restschuld is de rente voor beide gevallen voor een maximale periode van 10 jaar fiscaal aftrekbaar.

Geplaatst
27 Feb 2014 08:39:56

Delen