Provisie

‘Provisie’ is een concept dat sterk gelieerd is aan de woningmarkt. Onder provisie wordt een procentuele beloning verstaan, die in rekening wordt gebracht voor de verrichte dienstverlening. Zo ontvangen makelaars een zogenaamde afsluitprovisie wanneer zij een woning hebben verkocht. Dit betreft een zeker percentage van de koopsom van de woning.

Provisieverbod

In het verleden ontvingen financieel adviseurs een provisie wanneer een klant hypotheek bij hen afsloot, maar dit principe is per ingang van 2013 tot een halt geroepen door Minister De Jager (destijds Minister van Financiën). Dit besluit wordt in de volksmond het provisieverbod genoemd.

Veelgestelde vragen over provisie

Hieronder treft u een overzicht van veel gestelde vragen over provisie.

Waarom is er een verbod opgesteld voor veel provisies?

Het voormalige provisiestelsel lokte veelvuldig situaties uit waarin financieel adviseurs met eigenbelang hypotheken verkochten. Om objectiviteit zo veel mogelijk te kunnen waarborgen zijn financieel adviseurs daarom nu verplicht om transparantie te tonen in hun verdienmodel. Sinds 2009 is het mogelijk om een hypotheekadviseur te betalen in de vorm van een uurtarief, een vast tarief of het uitkeren van een percentage van de lening (provisie).

Welke provisies zijn er allemaal niet meer toegestaan per 2013?

Met ingang van 2013 worden hypotheekadviseurs niet langer beloond in de vorm van basisprovisies, doorlopende provisies, bonusprovisies en (doorlopende) verzekeringsprovisies.

Wat is een bereidstellingsprovisie?

Een bereidstellingsprovisie is een bedrag dat u kunt betalen om de genoemde rente in uw hypotheekofferte langer geldig te laten zijn. Wanneer u uw hypotheekofferte ontvangt is deze namelijk doorgaans 2 tot 3 maanden geldig. Om de offerte te verlengen en de huidige rente in stand te houden dient u extra provisie te betalen.

Geplaatst
27 Mar 2014 14:29:47

Delen